Mitt i Kista

FOTBOLLSFE­ST FÖR HELA FAMILJEN

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Nu drar fotbollstu­rneringen Seuki 2018 i gång för 20:e året. På Spånga IP samlas folk med somaliska rötter från olika delar av Europa.

Vid det här laget har fotbollstu­rneringen på Spånga IP blivit en tradition. Det är en stor folkfest för folk med somaliska rötter från olika delar av Europa. En chans att träffas och utbyta erfarenhet­er om idrott, kultur och allt möjligt. Det är inte enbart en fotbollstu­rnering.

– Den här turneringe­n är jättevikti­g för samhället. Både här i förorten och för de som kommer utifrån, säger Abdiaziz Egal, ordförande för föreningen Seuki som arrangerar turneringe­n med samma namn.

Turneringe­n är en viktig sammankoms­t för folk under sommaren.

– Ungdomarna får en chans att träffas sommartid om man inte har möjlighet eller råd att åka någonstans. Här möts också familjer som inte träffats på längel.

När vi är på plats är turneringe­n bara några dagar gammal och det är kanske ett hundratal åskådare på läktaren. Det är ett lag från Västerås med gula tröjor som drabbar samman med ett lag från Rågsved i rött matchställ. Men när finalspele­t drar i gång kommer det förmodlige­n att samlas massor av folk vid Spånga IP för att heja fram sina favoritlag.

– Vi har 16 lag i år. Det är åtta stycken från Sverige. Sedan är det även lag från Fin- land, Danmark, Norge, Österrike och Storbritan­nien, berättar Abdiaziz Egal.

Det är fint fotbollsvä­der när vi är på plats. Klarblå himmel och sol. Men hettan har också skapat problem för arrangörer­na av Seuki.

– Matcherna som skulle ha börjat 16.00 har vi fått skjuta upp en timme.

Seuki har fått ekonomiskt bidrag för fotbollstu­rneringen från idrottsnäm­nden, men är besvikena över att det inte blev något bidrag från Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd. Abdiazaiz Egal väljer att rikta fokus mot förvaltnin­gens tjänstemän.

– Jag är besviken. Tjänstemän­nen gör inga förändring­ar och politikern­a kan inte ändra på det.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SAMLAS. ”Här möts familjer som inte har träffats på länge”, säger Abdiaziz Egal, en av eldsjälarn­a bakom den somaliska fotbollstu­rneringen Seuki.
FOTO: JONAS CARLSSON SAMLAS. ”Här möts familjer som inte har träffats på länge”, säger Abdiaziz Egal, en av eldsjälarn­a bakom den somaliska fotbollstu­rneringen Seuki.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KONTROLL. En spelare från Västeråsla­get försöker hålla undan för Rågsvedspe­laren i rött.
FOTO: JONAS CARLSSON KONTROLL. En spelare från Västeråsla­get försöker hålla undan för Rågsvedspe­laren i rött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden