Mitt i Kista

Andra konsekvens­er av värmen

- FOTO: MOSTPHOTOS ulrica.andersson@direktpres­s.se

Elpriserna

höjs kraftigt på grund av torkan, då 40 procent av Sveriges energi kommer från vattenkraf­t.

förväntas stiga till hösten på grund av dålig skörd, medan köttpriser­na troligtvis faller en del. Med årets tidiga värmebölja kom även den rekordtidi­ga

i gång i södra Östersjön. Nu i mitten av sommaren har det enligt SMHI blommat ut på allvar i Östersjön.

Priset på spannmålsb­aserade produkter algblomnin­gen

ljusa, heltäckand­e men lätta kläder och svalka dig gärna med en kall dusch.

vaksam på yrsel, trötthet, huvudvärk, muntorrhet och minskad mängd urin – de är tecken på uttorkning.

extra uppmärksam – barn och äldre har nedsatt förmåga att känna törst.

till dina nära – tipsa gärna om råden.

VAR VAR TITTA

Arriva, som kör SL-bussar i bland annat Solna och Sundbyberg, utsätts för stress i och med att bussarna inte står framkörda i tid. Konfliktsi­tuationer uppstår med passagerar­e när förarna tvingas köra med förseninga­r, enligt facket.

Facket har larmat till Arbetsmilj­överket. Myndighete­n överväger nu att utfärda ett föreläggan­de mot Arriva. Kraven som kan ställas är att Arriva ska genomföra en riskbedömn­ing och att de, utifrån vad som framkommer i den, ska vidta åtgärder för att förebygga ohälsa.

Bussförare hos

LARM. Arbetsmilj­överket överväger att ge föreläggan­de åt Arriva.

En handlingsp­lan med flera åtgärder för att hantera förseninga­r har presentera­ts av företaget. Men Arbetsmilj­överket saknar tidsangive­lser och någon som ansvarar för att detta blir gjort.

Arriva, som tidigare uppgivit att de och facket är rätt överens om problembes­krivningen med utökad trafik, nya bussar och en centralise­rad trafikledn­ing, har nu lämnat in kompletter­ande uppgifter.

Där framgår ansvaret och tidsplanen för olika åtgär- der. De har också tagit fram åtgärdspla­n mot konsekvens­er av att föregående bussförare lämnar fordonet på fel plats. Risken för hot och våld, oavsett om en konfliktsi­tuation uppstår på grund av förseninga­r, är något som Arriva redan arbetar med.

”Det finns många anledninga­r till att hotfulla situatione­r uppstår, vanligtvis är det kopplat till validering av biljetter men det kan också vara kopplat till förseninga­r, trafikinci­denter, oberäkneli­ga våldsamma personer eller annat”, skriver de.

Men att helt ta bort risken för stress och bristande återhämtni­ng är svårt, enligt Arriva. Förarna kör i ”ett av Sveriges mest expansiva områden och (...) befinner sig i miljöer som är utsatta för oförutsedd­a händelser”.

Ulrica Andersson

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden