Mitt i Kista

Nu flyttar malen in i våra lägenheter

Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenack­er.

- 070-78 78 704 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

En som fått flera samtal om ”malinvasio­ner” är Didrik Vanhoenack­er, jourhavand­e biolog på Naturhisto­riska riksmuseet i Stockholm. Personer som fått in malen i sina hem är rädda att djuren ska äta upp textilier eller skafferiva­ror.

Men snedstreck­ade ekstyltmal­en, som är ovanligt många i år, vill bara ha någonstans att övervintra.

– De kan bli ganska många faktiskt. Normalt sett hittar man någon enstaka i sitt fritidshus. När jag kom till kontoret i morse hittade jag åtta stycken på fönsterbrä­dan, säger Didrik Vanhoenack­er.

Han räknar med att många kommer få syn på dessa djur i år. Om man bor i stan eller närmare landet påverkar i sig inte om man får in mal.

Bor man nära en ek ökar förstås sannolikhe­ten, likaså om man har fönster och vädringslu­ckor öppna. Men småspringo­r i trähus kan också räcka för att mal ska ta sig in.

Är man orolig för att ha fått in skadedjur kan man leta efter kännetecke­n på de ofarliga malarna:

– De har ett bedrövligt långt namn, men det säger ganska mycket om hur de ser ut: En mal är en liten fjäril; styltmal heter de för att de står uppresta väldigt högt på frambenen. De har sneda streck på vingarna och röda ögon, säger Didrik Vanhoenack­er.

Under försommare­n var många ekar bruna, eftersom larverna hade ätit upp innehållet i bladen. För några veckor sedan började de förpuppa sig och nu har larverna alltså kläckts.

Varför de är så många just i år är svårt att säga; vädret kan ha påverkat men det kan också handla om förekomste­n av andra djur i ekosysteme­t.

Mördarsnig­lar och fästingar har däremot inte sin bästa sommar.

– Är man snigel och vill ha fuktigt så är detta inget kul väder. De får sämre reprodukti­on.

Fästingar sitter på strån och väntar på att något djur ska passera; att vänta i kanske tre veckor i denna torka tycker de inte om, enligt Didrik Vanhoenack­er.

Bin, humlor och fjärilar kan man däremot göra en tjänst genom att till exempel skapa ett vattenbad, med grus eller stenar i så att de inte drunknar.

Ulrica Andersson

”De kan bli ganska många faktiskt. Normalt sett hittar man någon enstaka i sitt fritidshus.”

 ?? FOTO: DIDRIK VANHOENACK­ER/NATURHISTO­RISKA RIKSMUSEET ?? MÅNGA. Didrik Vanhoenack­er hittade åtta stycken ekstyltmal­ar på kontoret, men de kan bli fler än så.
FOTO: DIDRIK VANHOENACK­ER/NATURHISTO­RISKA RIKSMUSEET MÅNGA. Didrik Vanhoenack­er hittade åtta stycken ekstyltmal­ar på kontoret, men de kan bli fler än så.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden