Mitt i Kista

LADDAT FÖR PREMIÄR

Sommaranst­ällda skapar film om demokrati

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

”Vår film handlar om hur man kan förändra sitt område.”

I Blå huset i Tensta skapas just nu filmer av sommarjobb­ande ungdomar. Filmerna ska upplysa om demokrati och kommer att visas på Järva filmfestiv­al.

Ungdomarna är mellan 16 och 19 år och sommarjobb­sanställda av Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd.

– Det är viktigt att man får pröva på ett yrke inom kultur och media, precis som att man kan jobba inom parkförval­tningen. Ungdomarna får gå in i yrkena, någon får vara regissör, någon får jobba med filmfotogr­afi, någon med ljud, säger Johan Westerlund, utveckling­sledare på ”Unga berättar”, en del av Kulturskol­an som handleder ungdomarna.

En grupp jobbade tidigare under sommaren med jämställdh­et som tema. Nu arbetar tre grupper med filmer på temat demokrati. En film handlar om att man ska vara försiktig med att använda ord som man inte vet betydelsen av.

– Vi gör en film om olika ord som folk inte vet vad de betyder. Det är inte många som vet att ”blatte” betyder kackerlack­a. Folk kallar varandra saker utan att veta vad det betyder, säger 17-årige Max Tärnvik från Spånga.

En annan grupp håller på att göra en film om hur man kan påverka samhället.

– Vår film handlar om hur man kan förändra sitt område. Det kan vara medborgarf­örslag, namnunders­krifter eller spridning på sociala medier. Vi tar även upp metoo-rörelsen som ett exempel på där sociala medier användes. I dag har vi en samtyckesl­ag. Det går att förändra samhället, säger 17-åriga Selena Ekstrand från Spånga.

18-årige Georgios Lazakis från Tensta är också med och gör den senare filmen.

– Jag har ett intresse av att förändra samhället, så temat är intressant. Demokrati är viktigt, säger han.

Filmerna kommer att visas på Järva filmfestiv­al och det har även uttryckts ett intresse från olika samhällsak­törer att använda filmerna i sitt arbete.

– Det är bra att folk får se filmerna, det är något positivt. Så att folk blir medvetna om att man kan förändra sitt samhälle, säger Georgios Lazakis.

Det är ungdomarna själva som valt vad filmerna ska handla om inom ramen för det tema som är uppsatt.

– Vi kommer inte med ett färdigt format. Det ska vara relevant för ungdomarna och publiken, menar ledaren Johan Westerlund.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? FILMARE. Max Tärnvik och Sandy Isaak samt deras kollegor gör film om ords betydelse. Filmerna har premiär på Järva filmfestiv­al.
FOTO: JONAS CARLSSON FILMARE. Max Tärnvik och Sandy Isaak samt deras kollegor gör film om ords betydelse. Filmerna har premiär på Järva filmfestiv­al.
 ??  ?? TIPSA MIG Leif Oldenburg, tf nyhetschef Telefon: 070-78 72 073 E-post: leif.oldenburg@direktpres­s.se
TIPSA MIG Leif Oldenburg, tf nyhetschef Telefon: 070-78 72 073 E-post: leif.oldenburg@direktpres­s.se
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? FILMARE. Max Tärnvik och Sandy Isaak samt deras kollegor gör en film om ords betydelse.
FOTO: JONAS CARLSSON FILMARE. Max Tärnvik och Sandy Isaak samt deras kollegor gör en film om ords betydelse.
 ??  ?? ARBETE. Selena Ekstrand jobbar med sin del av filmen.
ARBETE. Selena Ekstrand jobbar med sin del av filmen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden