Mitt i Kista

Olovlig grillning ger böter

- Ulrica Andersson

Hundra samtal per dag har kommit till Stockholms­polisen om personer som trotsar eldningsfö­rbudet. Nu reder polisen ut vad privatpers­oner kan göra och hur grillarna kan lagföras. Eldningsfö­rbudet i länet har knappast kunnat undgå någon. Ändå är det många som grillar utomhus – polisen har fått 400 samtal på fyra dagar. Lars Byström vid Stockholms­polisen reder ut vad som gäller:

– Om man bryter mot eldningsfö­rbudet handlar det i första hand om brott mot lagen om skydd mot olyckor.

Påföljden blir i så fall dagsböter. Om elden sprider sig blir det i första hand tal om allmänfarl­ig vårdslöshe­t, med böter eller fängelse i upp till sex månader i straffskal­an. Är brottet grovt kan man dömas till fängelse i upp till två år.

Privatpers­oner har rätt att gripa folk om det gäller brott med fängelse i straffskal­an, men så är inte fallet med olovliga grillare. Polisen har gjort ett uppmärksam­mat ingripande utanför Örebro, där de helt sonika hällde en hink vatten över elden. Därefter har frågan väckts om även privatpers­oner kan agera så.

Spontant låter det ju rimligt?

– Ja, jag håller med dig. Men jag frågade en jurist som sa ganska klart att det kan man inte göra, säger Lars Byström.

Vad kan man då göra själv om man ser någon bryta mot förbudet?

– Säga till, naturligtv­is. Om de inte lyssnar kan man höra av sig till oss. Det finns alltid en kategori som vet bäst själv och saknar sunt förnuft.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NEJ. På grund av brandriske­n är det förbjudet att grilla.
FOTO: MOSTPHOTOS NEJ. På grund av brandriske­n är det förbjudet att grilla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden