Mitt i Kista

■ Järvafälte­ts foder räddar djur

Bögs gård får använda växtlighet på Hästa gård

- Jonas Carlsson

■■ Bönderna har det tufft i torkan. Men i juli fick bonden Anders Ström från Bögs gård användning av växtlighet­en från Hästa gård.

Vi träffar bonden Anders Ström på hans Bögs gård i Sollentuna. Den gångna helgen har det regnat, men resten av våren och sommaren har kantats av en ihärdig torka. Det har medfört mindre foder till djuren och risk för tidig slakt.

– Det här har varit ett år som inget annat. Att skicka djuren på slakt så här tidigt är inte normalt, säger Anders Ström som när vi är på plats får tio djur hämtade till slakt.

Men läget kunde ha varit värre. Tidigare i sommar tog Anders Ström kontakt med Stockholms stad. Han undrade om han kunde få nyttja växtlighet­en som fanns på Hästa gård till foder för sina djur - och fick ja från staden.

– Det var lite bråttom att ta ner det för att inte tappa all näring i växtlighet­en. Jag jobbade i stort sett 24 timmar om dygnet i en vecka.

Verksamhet­en på Hästa gård har verkligen hjälpt Anders Ström.

– Vi fick ihop 400 balar och fick in 40 procent av en normal skörd. Totalt är jag uppe på 80 procent av en normal skörd. Det har hjälpt mig fruktansvä­rt mycket, men jag har ändå inte kommit upp i 100 procent av en vanlig skörd, förklarar han.

Anders Ström stötte på patrull när han först kom till Hästa gård. Enligt honom så verkade inte odlarna i ”Den gulliga folkrörels­en”, som ockuperar mark på Hästa gård, vilja ha honom där. Men när han sedan förklarade att det var för att nödmata sina djur och att han inte gjorde någon vinst på skörden blev stämningen bättre.

– De kom ut och sprang och ställde sig framför traktorn. De sa att de inte ville ha några entreprenö­rer där. Men när jag förklarade att det var för foderbrist blev de lugna. Det var som natt och dag, uppger Anders Ström.

Problemet för Anders Ström och Bögs gård är att man även behöver en andra skörd i år för att få ihop tillräckli­gt med mat åt djuren. Det är alltså bra om det kommer mer regn.

– Får vi ingen andra skörd räcker de här balarna bara till jul.

Anders Ström förklarar det allvarliga i situatione­n om han skulle tvingas till nödslakt på sina djur.

– Skulle jag behöva slakta 15 kor, så skulle det ta fem år för mig att få ihop 15 nya kor.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? VÄXTLIGHET. Anders Ström behöver mer foder till sina djur.
FOTO: JONAS CARLSSON VÄXTLIGHET. Anders Ström behöver mer foder till sina djur.
 ??  ?? TRAKTOR. ”Den gulliga folkrörels­en” ska ha ställt sig framför Anders Ströms fordon. Sedan lugnade situatione­n ned sig.
TRAKTOR. ”Den gulliga folkrörels­en” ska ha ställt sig framför Anders Ströms fordon. Sedan lugnade situatione­n ned sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden