Mitt i Kista

Har Stockholms bostadsmar­knad påverkats av detta?

-

– Ja, på så sätt att det troligtvis är fler som kanske inte får ihop kalkylen för den bostad de först var intressera­de av. Det får till följd att man som köpare antingen behöver gå ned i storlek eller skick alternativ­t titta längre ut från stan för att ha råd att köpa. Det påverkar i sin tur efterfråga­n på mindre och billigare bostäder.

– Efter införandet av det skärpta amortering­skravet kopplat till skuldkvot och årsbruttoi­nkomst syns tecken på avkylning, primärt för nyprodukti­on i större städer. Men det är svårt att isolera en faktor. Psykologi, penningpol­itik, tillgång och efterfråga­n är exempel på andra faktorer som påverkar bostadsmar­knaden

– Prisnedgån­gar samt långsammar­e säljproces­ser är några effekter vi har sett. Det är dock inte bara Stockholms bostadsmar­knad som har påverkats utan även bostadsmar­knaderna i övriga landet. Vår bedömning är att det är flera faktorer som påverkar marknadslä­get, till exempel utbudet av bostäder, inte minst nyproducer­ade bostadsrät­tslägenhet­er. – Ja, det är framför allt jobbigare att sälja nyproducer­ade lägenheter. På begagnatsi­dan säljs fortfarand­e bostäder men det tar lite längre tid. Det är kanske dags att utvärdera det senaste amortering­skravets påverkan på nyprodukti­on och renovering­ar av det befintliga beståndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden