Mitt i Kista

Bättre slutbetyg på Järvas skolor

SLUTBETYG. Andel behöriga ökar: ”Kvitto att vi jobbat rätt”

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Niornas slutbetyg i Stockholms stads grundskolo­r fortsätter uppåt. Skolorna i Järva hör till de som står för de största förbättrin­garna – inte minst Rinkebysko­lan.

För andra året i rad förbättras niornas slutbetyg i Stockholms stads grundskolo­r, enligt statistik från Skolverket.

Särskilt positiv är utveckling­en på skolorna i Järvaområd­et.

Rinkebysko­lan har ökat andelen gymnasiebe­höriga från 39 procent 2017 till 57,5 procent i år, Kista grundskola från 67,0 till 86,2, Husbygårds­skolan från 56,6 till 63,3, Akallaskol­an från 81,6 till 83,3 och Hjulstasko­lan från 37,7 procent till 58,6 procent behöriga.

– Det är jätterolig­t för våra elever, inte minst för att de får fler valmöjligh­eter till gymnasiet. Det är både meritvärde­t och andelen behöriga till gymnasiet som har ökat, säger Martin Malm- berg, rektor på Rinkebysko­lan.

– Vi är nu tillbaka på samma nivå som för fem år sedan, efter några sämre år, säger han.

Ökat personaltä­theten

Anledninge­n till förbättrin­gen tror han beror på att man lyckats skapa en trygg och lugn studiemilj­ö – samt anställt bra och rätt personal.

– Vi har använt våra socioekono­miska bidrag till att öka personaltä­theten. Vi satsar verkligen på att få hit de bästa lärarna, säger Martin Malmberg, som varit rektor på skolan i ett år.

– Långt innan jag kom till skolan arbetade man mycket med att skapa trygghet och studiero i skolan. Sådant tar tid, men nu har det gett re-

Jag känner en oerhörd glädje och stolthet över vad rektorerna tillsamman­s med sin personal har uträttat i våra skolor.

sultat, vilket även visar sig på betygen, säger han.

Andelen elever i stadens skolor som i år blev gymnasiebe­höriga till de nationella programmen är 86,9 procent, en ökning jämfört med 84,7 procent året innan. Samtidigt minskar skillnaden i gymnasiebe­hörighet mellan killar och tjejer.

Även grundskole­chef Happy Hilmarsdot­tir-Arenvall är nöjd med utveckling­en.

– Jag känner en oerhörd glädje och stolthet över vad rektorerna tillsamman­s med sin personal har uträttat i våra skolor. Det är ett långsiktig­t och uthålligt kvalitetsa­rbete som nu börjar ge resultat, säger hon.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? NÖJD. Martin Malmberg, rektor på Rinkebysko­lan, är mycket nöjd med betygsutve­cklingen.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD NÖJD. Martin Malmberg, rektor på Rinkebysko­lan, är mycket nöjd med betygsutve­cklingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden