Mitt i Kista

Stoppa droghandel­n – inte plankare på bussar

-

att jobba åt ett privat företag för att säkra deras intäkter. I samarbete med Arriva och ISS genomför polisen just nu kontroller på bussar i Järvaområd­et.

I utsatta delar är kollektivt­rafiken helt nödvändig för att bryta segregatio­nen och för att möjliggöra att dess invånare blir en del av samhället. Med bussar kan folk ta sig till arbetsförm­edling, jobb, skola, vård och vänner och vara en del av samhället istället för att isoleras i förorten.

Men många har inte råd med det allt dyrare SL-kortet, och att resa utan biljett är därför särskilt vanligt i dessa områden.

Polisen får kritik för att de inte kommer när folk ringer. Men enligt poliserna vid kontrollen har de gott om resurser till att leta plankare på bussarna. Det är förstås lättare att stå i solen med plankare än att utreda riktiga brott.

biljettkon­troller och därmed jobbar gratis åt de privata företagen ISS och Arriva är ungefär som att de skulle stå och riva biljetter på Gröna lund för våra skattepeng­ar. Om man på allvar vill minska konflikter­na i kollektivt­rafiken är det mycket smartare att införa nolltaxa.

Då skulle arbetsmilj­ön för personalen i kollektivt­rafiken förbättras om de fick fokusera på att göra det de är bäst på – köra buss och ge service till dess resenärer. Polisen är rädda för droghandel­n i Rinkeby och gör sånt här istället för att stoppa den.

Men polisen tänker inte på att folk inte har råd med böter, vilket leder till att de kanske säljer droger på grund av det?

den värld, som jag föddes till sakta förstörs. Oljan gav välstånd och vi trodde på en lycklig framtid. Så blev det inte. Koldioxid från oljan samlades i atmosfären och blev ett gigantiskt växthus. Temperatur­en steg. Mina barnbarn får inte uppleva samma värld som jag.

Men jag ser en gnista av hopp. Vanliga människor som du och jag börjar inse hotet för kommande generation­er och kommer att bli en kraft, som politikern­a inte kan ignorera, som kan hjälpa till att hejda klimatförä­ndringen.

Jag ser hoppfulla exempel. Kanada, som inför en koldioxids­katt, där pengarna delas ut till medborgarn­a. Ett annat är en engagerad grupp, som vuxit till en global klimatröre­lse, som i Sverige heter Klimatsvar­et och arbetar för ett hållbart klimat.

Hopp räcker inte. Det krävs också mod. Att våga gå före. Kanske blir du en i den växande skara, som till slut kommer att vända utveckling­en rätt. Som kan se dina barnbarn i ögonen och säga: Det var en omöjlig uppgift, men vi klarade det!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden