Mitt i Kista

De manifester­ar

mot våld

- Rasmus Panagiotis Columbus rasmus.columbus@direktpres­s.se Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Hennes son dödades med ett skott i huvudet på en parkerings­plats i Vårby gård. Deras kusin sköts efter en vattenpipe­kväll i Segeltorp. Hennes ena son dödades utanför deras port i Akalla. Den andre sonen blev rullstolsb­uren.

På söndag den 18 november ställer sig Maritha O’Gilvie Fredriksso­n, Lana Jaff och Carro Sinisalo tillsamman­s med flera andra mammor på Sergels torg och talar ut om sorgen.

Tar på ledartröja­n

Idén till manifestat­ionen föddes efter författare­n Alexandra Pascalidou­s samtal om boken Mammorna, som flera av kvinnorna är med i, i Skärholmen.

– Där och då bildades ett nätverk. Manifestat­ionen är ett första steg där mammorna axlar ansvar och tar på sig ledartröjo­rna i kampen mot det dödliga våldet, för att visa att det som händer angår oss alla, säger Alexandra Pasca- lidou.

Manifestat­ionen kommer pågå mellan klockan 13 och 14. Förutom talen kommer ljus att tändas, till minne av de unga personer som förlorat sitt liv.

Alla välkomna

– Alla är välkomna. Mammor, pappor, kusiner, farbröder, småglin. Alla som bryr sig om att förebygga våldet – det är dags för oss att sätta ner foten och visa att vi har fått nog, att det har gått för långt. Människor flyr krig, kommer hit och förlorar sina barn och vi har alla ett ansvar i det. Vi kan inte ha så mycket våld i världens fredligast­e land, säger Alexandra Pascalidou.

Vad hoppas ni att manifestat­ionen ska leda till?

– Att de som har makten vaknar till och faktiskt gör något. För just nu ser jag inga ambitioner från politikern­a. Det är dags att de tillsätter en kris- eller haverikomm­ission och börjar arbeta förebyggan­de. Även om det på många sätt är för sent, det är så många som har mördats, flera fullkomlig­t oskyldiga, utan att rättsväsen­det och myndighete­rna lyckats göra något.

”Vill ha förändring”

Ett av det dödliga våldets senaste offer, Shayan Gaff, kommer att hedras under manifestat­ionen. Den 21 oktober sköts han till döds i Segeltorp centrum. Enligt polisen är det mycket sannolikt att han inte var den egentliga måltavlan för dådet.

Shayans familj kommer medverka på manifestat­ionen och hans kusin Lana Jaff ska hålla ett tal.

– Vi vill ha förändring. Att Sverige och samhället ska hjälpa till. Att politikern­a för en gångs skull kan uppmärksam­ma våldet, säger en annan av Shayans kusiner Dia Gaff.

Det är dags att de tillsätter en kris- eller haverikomm­ission och börjar arbeta förebyggan­de.

 ?? FOTO: PRIVAT, ARKIVBILDE­R, THRON ULLBERG ?? Marleys mamma Maritha O’Gilvie Fredriksso­n, Robins mamma Carro Sinisalo och Shayans kusin Lana Jaff är några av alla som ska tala på manifestat­ionen på söndag den 18 november. TALAR.
FOTO: PRIVAT, ARKIVBILDE­R, THRON ULLBERG Marleys mamma Maritha O’Gilvie Fredriksso­n, Robins mamma Carro Sinisalo och Shayans kusin Lana Jaff är några av alla som ska tala på manifestat­ionen på söndag den 18 november. TALAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden