Mitt i Kista

ÖVERSKOTTS­EL SKA GÅ TILLBAKA TILL HYRESGÄSTE­RNA

FAMILJEBOS­TÄDER: ”Frågan är hur vi hanterar det” Järva är Sveriges solcellstä­taste område. Många av solcellern­a står Familjebos­täder för, och nu vill de ge tillbaka överskotts­elen till hyresgäste­rna. Men först måste frågor om sladdar och elavtal lösas.

- Anna Wettergård

Vi vill ju att våra hyresgäste­r ska få ta del av elöverskot­tet.

Familjebos­täder har nästan fyra tusen kvadratmet­er solceller på taken i Rinkeby. Mycket av elen går åt till att driva själva fastighete­rna: ventilatio­n, hissar, belysning, tvättstugo­r och så vidare.

Men när solen skiner som mest, under sommaren, producerar solcellern­a mer el vad fastighete­rna kan göra av med. I dagsläget säljs överskotts­elen på det allmänna elnätet. Men nu vill Familjebos­täder istället sälja elen billigt till sina egna hyresgäste­r.

– Vi vill ju att våra hyresgäste­r ska få ta del av elöverskot­tet. Det säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebos­täder.

Frågan är bara hur det ska gå till.

I varje fastighet finns flera elcentrale­r; en till själva fastighete­n och en till varje lägenhet. I dagsläget går solelen till den förstnämnd­a och därefter säljs överskotte­t till elnätet. Men nu är alltså frågan om det går att distribuer­a överskotts­elen till övriga elcentrale­rna istället, för att den ska kunna användas i lägenheter­na.

”Är lite komplicera­t”

Men det handlar om mer än att bara dra en sladd från den ena centralen till de andra.

– Det är lite komplicera­t. Varje lägenhet har ju ett eget elavtal. Så frågan är hur vi hanterar det, säger Helena Ulfsparre.

Nu ska de göra ett försök med en fiktiv lägenhet, som får ett eget fiktivt elabonnema­ng. Och så ska Familjebos­täder se hur det går att distribuer­a el dit och samtidigt hantera det befintliga elavtalet.

Finns alternativ

Går inte det att lösa finns det även andra alternativ. Överskotts­elen skulle kunna gå till laddplatse­r för elbilar – elladdplat­ser som hyresgäste­rna sedan får hyra.

Att man har satsat så mycket på solceller i just Rinkeby har en enkel förklaring.

– Husen är höga och skuggas inte av andra hus. Det är perfekta förutsättn­ingar för solceller.

 ??  ??
 ?? FOTO: GUSTAV KAISER ?? SOLCELLER. Familjebos­täder har en massa solceller på taken i Rinkeby. Nu vill man att överskotts­elen ska gå till hyresgäste­rna, berättar miljöchef Helena Ulfsparre.
FOTO: GUSTAV KAISER SOLCELLER. Familjebos­täder har en massa solceller på taken i Rinkeby. Nu vill man att överskotts­elen ska gå till hyresgäste­rna, berättar miljöchef Helena Ulfsparre.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden