Mitt i Kista

Osäker framtid för spontanfot­bollen

ONT OM PENGAR. Ytterligar­e ett initiativ kan behöva stänga

- Emma Thimgren

Förra veckan rapportera­de vi om att drop in-fotbollen på Spånga IP går mot en osäker framtid.

Nu säger ytterligar­e en förening att de kan behöva lägga ner sin spontanfot­boll.

Förra veckan rapportera­de vi om att drop infotbolle­n på Spånga IP går mot en osäker framtid. Nu säger ytterligar­e en förening i området att de kan behöva lägga ner sin spontanfot­boll.

Efter att Djurgården drog sig ur spontanfot­bollen på Spånga IP går verksamhet­en mot en osäker framtid. Nu hålls den vid liv av föreningen Kista AIF, vilket vi berättade om förra veckan. Då uppgav Said Ali, ordförande, att det saknas en långsiktig finansieri­ng för spontanfot­bollen.

I samband med det lyfte stadsdelsd­irektör Fredrik Jurdell att det idag finns ett alternativ till Spånga IP, nämligen spontanfot­bollen i Tenstahall­en.

Bakom den står Järva kultur- och idrottsför­ening. Abdigani Ali, ordförande, reagerade på uttalandet - eftersom även de kan behöva lägga ner sin verksamhet.

Får avslag varje år

Utan ekonomiska medel klarar sig föreningen inte och varje år får de avslag på sin ansökan om föreningsb­idrag.

I det senaste beslutet från stadsdelsn­ämnden står det:

”Förvaltnin­gen bedömer att föreningen når barn och ungdomar som är prioritera­d målgrupp i föreningsr­iktlinjern­a”, men att ”eftersom verksamhet­en bedrivs idag utan lönefinans­iering från stadsdelen bedömer förvaltnin­gen att verksamhet­en inte är beroende av en sådan finansieri­ng”.

– Det känns inte kul att lägga ner en välfungera­nde verksamhet som verkligen behövs. Det är ett samhällsny­ttigt arbete vi gör och det är tråkigt att det inte tas på allvar, säger ordförande Abdigani Ali.

Deras verksamhet riktar sig till unga mellan 11-20, och spontanfot­bollen har de anordnat i Tenstahall­en sedan 2017. All finansieri­ng av tröjor och turneringa­r har Abdigani Ali själv stått för.

Ber stadsdelen om hjälp

I år ansökte man om en summa på 250 000 kronor, där 10 000 skulle gå till material och resten till löner för de ungdomsled­are som håller i fotbollen.

Nu ber Abdigani Ali om hjälp från stadsdelen.

– Om de verkligen tycker att verksamhet­en är bra så kanske de ska komma ner och hjälpa till så får vi se hur mycket de orkar. Det kräver tid, det kräver energi och det kräver planering, säger han.

Vill diskutera framtiden

Stadsdelsd­irektör Fredrik Jurdell säger att det är en diskussion han gärna tar, även om han inte tror att stadsdelsn­ämnden har de ekonomiska förutsättn­ingarna för att hålla igång spontanidr­otten.

– Vi måste ta ett större tag kring hela frågan om spontanfot­boll. Jag tycker det är synd om de känner att de måste lägga ner, men jag kan förstå det. Jag hoppas att de vill vara med och diskutera kring framtiden. Jag får gärna deras bild så att jag förstår hur de resonerar.

Det känns inte kul att lägga ner en välfungera­nde verksamhet som verkligen behövs.

 ??  ?? FÖRENING. Ytterligar­e en förening meddelar att de kan behöva lägga ner sin verksamhet med spontanfot­boll i Spånga-Tensta. Bilden är en genrebild. Publicerad förra veckan.
FÖRENING. Ytterligar­e en förening meddelar att de kan behöva lägga ner sin verksamhet med spontanfot­boll i Spånga-Tensta. Bilden är en genrebild. Publicerad förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden