Mitt i Kista

Hon ska hjälpa Kistas småföretag­are få jobb

Hon hjälper småföretag­are till jobb

- Anna Wettergård

Offentliga sektorn gör upphandlin­gar för hundratals miljoner kronor. Och Karin Bengtsson i Kista vill hjälpa småföretag­are att få del av de pengarna.

Den offentliga sektorn – stater, kommuner, landsting och så vidare – köper varje år varor och tjänster för hundratals miljoner kronor. Det mesta köps från stora, etablerade företag.

Nu vill Urban ICT Arena, genom projektet Ignite Public, hjälpa småföretag­are att få ta del av pengarna.

– Det finns ingen lagstiftni­ng som säger att kommuner och så vidare bara måste handla av stora, etablerade aktörer, men det sker ändå. Det säger Karin Bengtsson på Urban ICT Arena, och fortsätter:

– Det handlar om gamla vanor. Och kanske om gamla regler som finns till av gammal vana. Man vill alltid vara på den säkra sidan, som upphandlar­e. Välja företag som varit etablerade länge. Det är ju större risker i att arbeta med små bolag.

Men med detta projekt vill Ignite Public knyta offentliga aktörer – framför allt kommuner – till sig, och förmedlar sedan kontakt mellan dem och småföretag. Samtidigt hjälper de småföretag­en med allt de behöver för att kunna vinna upphandlin­gar. Tolkar mellan byråkrater och tekniker, så att säga.

Pengarna kommer till hälften från Tillväxtve­rket. Och den andra halvan kommer från de kommuner som deltar.

– Det här är en tjänst som kommunerna köper. Det finns ju en stor vinst för dem att handla från små företag. De har ofta bättre tjänster, och är ofta mer kostnadsef­fektiva.

– Vi efterlyser modiga upphandlar­e, som vågar tänka nytt. Vi försöker höja statusen för upphandlar­e, och visa vilket viktigt instrument de faktiskt besitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden