Mitt i Kista

Petra banar väg för drönare

Petra Dalunde och hennes team ska förbereda samhället för ny teknik

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

I framtiden kan drönare komma att vara en självklar del av samhället. Men innan det sker finns det en mängd praktiska frågor som måste lösas - och det håller Petra Dalunde på att göra, från kontoret i Kista. – Det är inte så ofta ett samhälle får designa ett sociotekni­skt system.

Det säger Petra Dalunde, operativ chef på Urban ICT Arena. De har tagit sig an drönarfråg­an, men utvecklar inte motorer och propellrar. Istället fokuserar de på infrastruk­turfrågor. Det är nämligen många frågor som väcks när man ska implemente­ra ett helt nytt transports­lag i ett samhälle.

– Om du tänker dig bilar som ett exempel, så handlar det om vägar, besiktning, drivmedel, försäkring­ar... Allt sådant som måste funka. Nu ska vi skapa ett helt nytt system för drönare.

Driver samhället framåt

Petra Dalunde förklarar och gestikuler­ar. Hon sitter tillbakalu­tat i en fåtölj, i kuddrummet utanför kontoret i Kista. Inuti den höga byggnaden samlas studenter, företag och offentliga aktörer i en innovation­s- och kommunikat­ionsteknol­ogisk treklöver. Bakom de enorma glasväg- garna utvecklas allt sådant som driver samhället framåt.

Och just nu fokuserar Petra Dalunde alltså på drönare. Hon funderar på allt ifrån laddning, och 5G till regler och etik. Allt för att kunna göra drönarna till en självklar del av samhället - istället för en udda företeelse som måste godkännas för varje enskild användning.

Och hon tvivlar inte på att drönarna kommer att bli viktiga.

– Drönare i en smart stad, det kommer att hända. Jag tror att i framtiden kommer all persontraf­ik att köras med drönare. Men det är ju längre fram i tiden.

Långt innan det kan ske finns det många andra saker som drönarna kan användas till. Transporte­ra blod och organ. Ta luftprover och söka efter partiklar och gasläckor. Pollinera grödor. Vara ögon och öron vid en olycks- eller brottsplat­s. Fungera som portabel gatubelysn­ing. Petra Dalunde spånar på idéer inom många olika fält.

Förstudie i sex månader

Men just nu befinner sig drönarproj­ektet i ett tidigt stadium. Urban ICT Arena har fått ett bidrag av statens innovation­smyndighet Vinnova för att göra en förstudie på sex månader. Under dessa sex månader ska de fundera på vad de behöver för att på riktigt utveckla allt som behövs för att implemente­ra drönarna i samhället. Och sedan ska de ansöka om en hel massa mer pengar för att faktiskt genomföra projektet.

– Vi måste bland annat anlägga en flygplats för att kunna testköra drönarna. Bara det kostar uppemot en miljon.

Virtuell flygplats

Det handlar dock inte om en faktisk flygplats, med hangarer och flygledart­orn. Istället handlar det om en slags virtuell flygplats där drönarna kan få tillstånd att testköras i olika zoner, som är mer eller mindre integrerad­e i den riktiga staden.

Och om de får pengar av Vinnova för att faktiskt genomföra projektet, då kommer Sverige bli världsleda­nde på drönare. Ett sådant här projekt och en sådan här flygplats finns ingen annanstans.

– Det kan komma folk från hela världen och testa drönare här. Sverige kommer att vara i framkant.

Petra Dalunde är entusiasti­sk.

– Jag går igång på det storskalig­a. Jag går runt och tänker på hur samhället kommer att se ut när jag går här om 15 år, och drönarna swishar förbi ovanför oss.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? INNOVATÖR. ”Det häftiga är att vi blir tredimensi­onella”, säger Petra Dalunde om en framtid med drönare.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD INNOVATÖR. ”Det häftiga är att vi blir tredimensi­onella”, säger Petra Dalunde om en framtid med drönare.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FRAMTID. Nu gör man allt grundarbet­e för att drönare i framtiden ska kunna bli en lika självklar del av samhället, som bilen är idag.
FOTO: MOSTPHOTOS FRAMTID. Nu gör man allt grundarbet­e för att drönare i framtiden ska kunna bli en lika självklar del av samhället, som bilen är idag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden