Mitt i Kista

Elever från sex länder lär sig teknologi tillsamman­s

- Anna Wettergård

Elever på Internatio­nella engelska skolan i Kista har i förra veckan haft besök av elever från fem andra länder. De har haft workshops i allt från 3D-printande till robotik - och naturligtv­is kulturkväl­l med sill och köttbullar. På Internatio­nella engelska skolan i Kista har elever haft möjlighet att delta i ett projekt som kallas Erasmus STEAM. Inom ramen för projektet har eleverna, som är mellan elva och sexton år gamla, både fått fördjupa sig i NO-ämnen och delta i ett internatio­nellt utbyte. Veckan som gått har de fått vara värdar åt en grupp elever och lärare från fem andra länder.

– Det har varit både ett kulturellt utbyte, och ett utbyte med fokus på vetenskap och teknologi. Det säger Joshua Houpt, lärare på skolan.

Han tycker att det har gått bra att ta emot de internatio­nella studentern­a. De har haft workshops i allt från 3Dprintand­e till robotik, och varit på besök på tekniska och naturhisto­riska museet.

En kväll hade de dessutom kulturkväl­l, där eleverna fick ta med sig svensk mat och duka upp ett smörgåsbor­d åt de internatio­nella gästerna.

– Det som förvånade mig mest var att all sill blev uppäten, säger han. Finansiera­s av EU-projekt

Förutom att ta emot besök från andra länder, får eleverna också själva åka på besök i något av de andra deltagarlä­nderna. Allt finansiera­t av EU-programmet Erasmus.

– Det här är väldigt värdefullt. Det är viktigt att se världen, och se att vetenskap är internatio­nell. Många av de här eleverna har inte så stora möjlighete­r att åka utomlands annars.

Men det är naturligtv­is nervöst att som ung tonåring åka utomlands utan föräldrarn­a.

– De första två dagarna brukar de vara nervösa och längta hem. Men sedan lossnar det, och de sista två dagarna vill de inte åka hem, säger Joshua Houpt.

Han får medhåll av eleven Karl Johan Agebratt, 14 år. Han var i Turkiet i början av året, på ett av utbytena.

– Det var intressant att se något helt annat än det jag sett tidigare. Innan det här hade jag bara varit i mer utvecklade länder. Det var också utmanande att kunna komma över språksvåri­gheterna. ”Varit jätterolig­t”

Förutom att själv åka utomlands, tycker han också att det har varit roligt att ta emot de internatio­nella eleverna.

– Det har varit jätterolig­t. Vi har visat upp vår skola och hur vi har det. Vi har också visat lite av Stockholm; både på skoltid och efter skolan.

Han gick med i STEAMproje­ktet för att lära sig mer NO. Undervisni­ngen har skett utanför skoltid.

– Jag gick med eftersom har alltid har varit intressera­d av NO, och specifikt kemi. Dessutom var det väldigt intressant att få åka till Turkiet. Det här har varit en jättebra erfarenhet för mig, avslutar Karl Johan Agebratt.

Det här är väldigt värdefullt. Det är viktigt att se världen, och se att vetenskap är internatio­nell.

 ??  ??
 ?? FOTO: INTERNATIO­NELLA ENGELSKA SKOLAN I KISTA ?? UTBYTE. Karl Johan Agebratt, 14 år, var i Turkiet i början av året på ett av utbytena. Nu tar han emot internatio­nella elever på skolan i Kista.
FOTO: INTERNATIO­NELLA ENGELSKA SKOLAN I KISTA UTBYTE. Karl Johan Agebratt, 14 år, var i Turkiet i början av året på ett av utbytena. Nu tar han emot internatio­nella elever på skolan i Kista.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden