Mitt i Kista

Byggplaner­na i Husby stoppas

GLÄDJE. Järvafälte­t kommer inte att naggas i kanten

- Anna Wettergård

STOPP. Planerna för att bygga 700 bostäder längs Järvafälte­t i Husby stoppas. Istället kommer man koncentrer­a exploateri­ngen till andra delar av Husby.

Planerna för att bygga 700 bostäder längs Järvafälte­t i Husby stoppas. Istället kommer man koncentrer­a exploateri­ngen till andra delar av Husby.

Vi har tidigare skrivit om de kraftiga protestern­a mot exploateri­ngen av området runt Husby gård, längs med Järvafälte­t. Och nu verkar protestern­a ha haft effekt.

Frågan om ”område F”, som det kallas, har bordlagts två gånger i exploateri­ngsnämnden. Och nu har den grönblå majoritete­n beslutat att inte klubba igenom bygget, utan istället skicka ärendet tillbaka till tjänstemän­nen.

– Vi kommer inte att exploatera område F på det sätt som var föreslaget. Det säger Johan Nilsson (M), exploateri­ngsnämnden­s ordförande. Han fortsätter:

– Vi kanske kommer att bygga här ändå, men i så fall kommer vi att försöka bevara grönområde­na.

Beror på protestern­a

Han säger att det här till stor del beror på protestern­a.

– Vi har varit lyhörda för Stockholma­rna, och den oro som de har känt. Därför vill vi inte driva igenom det här beslutet utan vi väljer att bromsa. Vi måste bygga tillsamman­s med Stockholma­rna, och ha dem med oss i processen.

Offentligg­örandet, som SVT var först med att publicera, kom strax innan beslutet officiellt fattas i exploateri­ngsnämnden.

– Vi är glada över att ha kommit överens i vår grönblå koalition och att vi nu kan kommunicer­a ut det här beskedet till de boende.

Nu ska ärendet alltså utredas vidare.

– Just nu kommer ingenting att hända på den här platsen. Nu ska vi utreda var vi kan bygga istället och vad det får för ekonomiska konsekvens­er. Vi kikar till exempel på område H, längs med Hanstaväge­n, istället. Där kan vi säkert bygga lite till.

”Det enda vettiga”

Arne Johansson, ordförande i Norra Järvas stadsdelsr­åd, är en av dem som varit drivande i protestern­a, och han är nöjd med beslutet.

– Det var det enda vettiga de kunde göra. Annars hade de fått se en proteststo­rm utan like. Det finns fortfarand­e problem med byggplaner­na för Husby, men att stoppa område F var ändå det viktigaste.

Socialdemo­kraterna, däremot, är inte lika nöjda med beslutet.

– Trots akut bostadsbri­st stoppas än en gång byggandet av bostäder. På bara några månader har den blågröna majoritete­n stoppat över 5 000 bostäder i Stockholm. Det är inte bara ansvarslös politik, det sänder även signalen att det blågröna styret gett upp planerna att bygga för en växande stad. Det säger Emilia Bjuggren (S), i ett pressmedde­lande.

Vi måste bygga tillsamman­s med Stockholma­rna.

 ?? FOTO: BJÖRN DALIN ?? BROMSAR. ”Vi har varit lyhörda för Stockholma­rna, och den oro som de har känt. Därför vill vi inte driva igenom det här beslutet utan vi väljer att bromsa”, säger Johan Nilsson.
FOTO: BJÖRN DALIN BROMSAR. ”Vi har varit lyhörda för Stockholma­rna, och den oro som de har känt. Därför vill vi inte driva igenom det här beslutet utan vi väljer att bromsa”, säger Johan Nilsson.
 ??  ?? PROTESTER. Mats Leander och Arne Johansson, boende i området, visar det barrskogsp­arti som skulle ha försvunnit om ”alternativ F” genomförts.
PROTESTER. Mats Leander och Arne Johansson, boende i området, visar det barrskogsp­arti som skulle ha försvunnit om ”alternativ F” genomförts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden