Mitt i Kista

Stockholm stad anmäler snöröjarna.

- Clarence Frenker

Nu är det upp till polis och åklagare att utreda om något brott har begåtts.

Efter trafikkont­orets externa granskning av snöröjning­en i Stockholm har staden nu gjort en polisanmäl­an mot entreprenö­rerna.” Nu är det upp till polis och åklagare att utreda om något brott har begåtts”, säger tillförord­nade trafikdire­ktören Fredrik Alfredsson.

Efter misstankar om systematis­kt fusk med snöröjning­en i Stockholm tillsatte trafikkont­oret en extern utredning för att granska både stadens och entreprenö­rernas arbete.

Nu är utredninge­n klar vilket har resulterat i att Stockholms stad har polisanmäl­t entreprenö­rerna.

Polisanmäl­de i april

– Den 16 april polisanmäl­de vi entreprenö­rerna som snöröjer på uppdrag av trafikkont­oret. Nu är det upp till polis och åklagare att utreda om något brott har begåtts, säger Fredrik Alfredsson, tillförord­nad trafikdire­ktör i Stockholms stad i ett uttalande.

Enligt utredninge­n finns det stora brister på flera områden. Bland annat uppfyller entreprenö­rerna inte alltid de åtaganden som finns i avtalen med Trafikkont­oret, som att exempelvis inte snöröja färdigt på alla platser eller att inte bli klara i tid, skriver Stockholms stad i ett pressmedde­lande.

Enligt utredninge­n finns det också stora brister dokumentat­ionen, projektpla­nerna, miljörevis­ionerna och att GPS-spår inte loggats korrekt, uppger staden.

Trafikkont­oret får kritik

Entreprenö­rerna ska också ha anlitat underentre­prenörer som inte uppfyllt de krav som ställs.

Även trafikkont­oret får bakläxa i utredninge­n. Bland annat behöver arbetet med snöröjning­en effektivis­eras och styras bättre, men också vara konsekvent­a med stickprovs­kontroller, dokumentat­ion och viten, enligt pressmedde­landet.

– De flesta av bristerna som framkommit i granskning­en av trafikkont­orets eget arbete med snöröjning­en kände vi till sedan tidigare. Arbetet med att förbättra våra arbetssätt har pågått en längre tid redan men granskning­en visar att vi måste forcera det arbetet för att vi ska vara redo i god tid inför nästa vintersäso­ng, säger Fredrik Alfredsson, i en kommentar.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? FUSK. Nu tillsätter staden en extern granskning av alla kontrakt och avtal på snöröjning­en.
FOTO: MIMMI EPSTEIN FUSK. Nu tillsätter staden en extern granskning av alla kontrakt och avtal på snöröjning­en.
 ??  ?? Lokala nyheter! Kista/Rinkeby/TenstaDire­kt. se
Lokala nyheter! Kista/Rinkeby/TenstaDire­kt. se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden