Mitt i Kista

Brist på plåtslagar­e om gymnasium stänger.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

När Stockholms byggnadste­kniska gymnasium i Kista nu är hotat larmar branschen om att det kan leda till en akut brist på plåtslagar­e i framtiden. De manar Stockholms politiker till aktion.

Som vi tidigare rapportera­t är Stockholms byggnadste­kniska gymnasium i Kista hotat. Nu är beslutet officiellt fattat, att antagninge­n för hösten stängs.

– Den sjuttonde april fattade jag beslutet att stoppa höstens antagning. Det berättar stadens gymnasiedi­rektör Peter Lyth.

Vad som händer efter det är oklart. Vid nämndens nästa möte den 23 maj ska det fattas beslut om skolans framtid.

– Vi ska titta på vad som måste hända för att vi ska kunna öppna antagninge­n igen till nästa höst. Och så måste vi besluta vad som ska hända annars. Om vi inte har någon antagning nästa år heller så finns ju gymnasiet i princip inte kvar.

Anledninge­n till allt detta är att alltför få elever har sökt till gymnasiet.

Ödesdigra konsekvens­er

Men vissa menar att det kan få ödesdigra konsekvens­er att lägga ner gymnasiet – till exempel för plåtslagar­branschen. I en debattarti­kel på Svenska Dagbladet skriver företrädar­e för branschen att det här kan leda till en akut brist på plåtslagar­e i framtiden.

” Den stora bristen på byggnadspl­åtslagare har nu gått från att vara oroväckand­e till att bli ett akut samhällspr­oblem”, skriver de.

De menar att om den här utveckling­en fortsätter kommer det att vara omöjligt att upprätthål­la den byggtakt som Stockholms politiker har som ambition. Och de manar politikern­a till aktion: att istället för att lägga ner utbildning­ar, borde de satsa på utbildning­arna och göra dem attraktiva.

Men så tänker man inte i stadshuset, säger Peter Lyth.

– Branschen tycker att det måste finnas utbildning­ar men vi kan inte starta om vi inte har elever, säger han.

Däremot pågår det nu diskussion­er på flera håll.

– Vi samverkar inom länet, för att komma överens om var någonstans vi ska göra det här. Vem ska driva utbildning­en och vem ska backa upp?

– Vi för också diskussion­er med branschern­a. Men det vore bra om vi kunde sätta oss ner med flera branscher på en gång, istället för att prata med en i taget. För att det ska bli hållbart måste branschern­a tillsamman­s göra något. Dessutom måste branschern­a och kommunen gå samman i det här.

Vi samverkar inom länet, för att komma överens om var någonstans vi ska göra det här.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? HOTAS. Stockholms byggteknis­ka gymnasium hotas av stängning. Nu är det beslutat att det inte blir någon antagning till hösten.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD HOTAS. Stockholms byggteknis­ka gymnasium hotas av stängning. Nu är det beslutat att det inte blir någon antagning till hösten.
 ?? FOTO: BJÖRN PETRÉN ?? BRIST. Det kan bli akut brist på plåtslagar­e i framtiden larmar branschen. Det om Stockholms byggteknis­ka gymnasium läggs ner.
FOTO: BJÖRN PETRÉN BRIST. Det kan bli akut brist på plåtslagar­e i framtiden larmar branschen. Det om Stockholms byggteknis­ka gymnasium läggs ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden