Mitt i Kista

Så vårdar du din kolonilott

Våren är här och på kolonilott­erna pågår arbetet för fullt. Här delar tre kolonilott­sodlare med sig av deras bästa tips för att lyckas med odlingen.

- Anton Kyhlbäck

ODLA. Just nu pågår arbetet på kolonilott­erna för fullt. Jan Mann och Roland Kajhassarl­y delar med sig av sina bästa tips för att lyckas med odlingen.

”Mina planterade tulpaner får rådjuren gärna äta lite av”

Minst åtta grader ska det vara i jorden innan man sätter potatisen. Det är ett av flera tips som Jan Mann, odlare i Fyndet sedan fem år tillbaka, ger inför trädgårdss­äsongen. Nu börjar det gro i marken.

Även så i slutet av Bygdevägen, Töjnan, där Fyndets kolonilott­sförening sedan början av 80-talet har 140 lotter, med i dag medlemmar från uppemot 35 olika nationer. Jan Mann är föreningen­s ordförande och kolonilott­sägare sedan fem år tillbaka.

Ett viktigt råd är att börja tidigt med plantorna.

– Det första man ska göra nu är att gräva jorden ordentligt, gödsla om du inte redan har gjort det, och ta upp så mycket ogräs du kan.

”Minst åtta grader”

Det finns ett före och ett efter, nu under våren.

Perioden under mars och april, då lök och potatis kan börja sättas, och senare i maj och framåt när risken för att marken ska frysa minskar. Jans termometer visar tolv plusgrader i jorden.

– Det måste vara minst åtta grader i jorden, säger han.

I april kommer våren med stormsteg. Då passar det att sätta morötter, rödbetor, dill och sallader, berättar Jan. Personer med lite framförhål­lning kan även börja med tomater och chili hemma innan de flyttar plantorna till lotten.

– Om man vill skynda på det kan man lägga en fiberduk. Då går det lite snabbare.

Odlare kan även skydda sina lotter från djur, exempelvis rådjur, med olika verktyg.

– Det finns pinnar, nät och apparater som ger oljud. Men mina tulpaner får rådjuren gärna äta lite av, det gör mig inget, säger Jan.

”Man behöver intresset”

Mellan lotterna på Fyndet promenerar några odlare.

Ett par stenkast bort jobbar en av Jannes grannar hårt, Roland Kojhassarl­y, med sin lott. I lådorna eller däri mellan finns inga spår av ogräs.

– Man behöver ha ett intresse och känna lusten. Man måste fråga sig innan man börja vad det är man ska göra, och hur man gör det. Det är mitt tips, säger Roland.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? TID. Jan Mann ordförande för Fyndets kolonilott­sförening och kolonilott­sägare sedan fem år tillbaka menar att det är viktigt att börja i tid.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK TID. Jan Mann ordförande för Fyndets kolonilott­sförening och kolonilott­sägare sedan fem år tillbaka menar att det är viktigt att börja i tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden