Mitt i Kista

Akalla 4H finalister i tävlingen Läsguldet

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Akalla 4H är mer än bara en 4H-gård. De har också satsat aktivt på att stärka barns läsförmåga – och nu är de finalister i tävlingen Läsguldet.

”Läsguldet – tillgängli­g läsning för alla”, är ett pris som Myndighete­n för tillgängli­ga medier delar ut årligen. I år finns det fem finalister till priset, och Akalla 4H är en av dem.

– Det känns jätterolig­t att ha kommit så här långt; jag är jätteglad, säger Christina Spano, som är verksamhet­sledare på gården.

Akalla 4H är nominerade för sitt projekt Bokmalarna. Inom projektet har de ett antal olika verksamhet­er, som alla är till för att få barn att läsa mer.

Bland annat har de åkt ut till öppna förskolor, och tagit med sig en sagopåse med sagan om Bockarna Bruse. När den öppna förskolan sedan kommit på besök till 4H-gården har barnen – förutom att träffa riktiga getabockar – också fått varsitt exemplar av boken om Bockarna Bruse.

En annan sak som man har gjort på gården är att läsa böcker inom sin verksamhet mini-4H.

– Då sitter vi inne hos kaninerna och läser. Det är jättemysig­t!

Christina Spano berättar att pengarna till de aktivitete­r de hittills har organisera­t kommer från en donationsf­ond. Och att om de vinner priset Läsguldet kommer de använda även de pengarna till att fortsätta med Bokmalarna.

– Det är jättekul att kunna satsa lite extra på att få barn att läsa. I området där vi ligger har ju inte alla råd att köpa böcker. Om vi vinner kommer vi att fortsätta att utveckla Bokmalarna. Det finns hur mycket som helst att göra!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden