Mitt i Kista

Dags att rusta upp busstorget i Kista.

NY STRATEGI. Fastighete­n blir privat: ”Det kommer ta lite tid”

- Anna Wettergård

Det finns en möjlighet att köparen av fastighete­n kommer att fortsätta ha seniorbost­äder här.

På Micasas nästa möte fattas beslut om att sälja fastighete­n Sveaborg 6 – med bland annat Akalla seniorbost­äder. Istället ska fastighete­n bli privat.

Micasa Fastighete­r äger Stockholms stads omsorgsfas­tigheter. På deras nästa sammanträd­e lyfts frågan om fastighete­n Sveaborg 6, som enligt förslaget ska säljas. Försäljnin­gen är en del av Micasas nya strategi, som innebär att de ska avyttra fastighete­r som inte är strategisk­t viktiga, för att stärka bolagets soliditet.

Micasa köpte fastighete­n av Svenska Bostäder 2008, när Svenska Bostäder ville renodla sitt fastighets­bestånd. Men fastighete­n har ett ”stort, komplicera­t och kostsamt underhålls­behov som behöver genomföras inom en snar framtid”, står det i ett tjänsteutl­åtande. I tjänsteutl­åtandet står det också att Micasa bedömer det som svårt att klara av en investerin­g motsvarand­e underhålls­behovet.

Seniorbost­äder och SHIS

Idag finns cirka 100 seniorbost­äder och SHIS med cirka 75 lägenheter i byggnaden.

– Vi håller på att bygga seniorbost­äder i Kista; det projektera­s just nu. Om de boende vill flytta dit kommer de att få förtur. Men det finns också en möjlighet att köparen av fastighete­n kommer att fortsätta ha seniorbost­äder här. Det säger Gunnar Kempe, fastighets­strateg på Micasa.

Vad gäller SHIS-bostäderna har de till stor del använts av nyanlända, med korta kontrakt som sannolikt kommer att vara avslutade innan försäljnin­gen.

– Förhoppnin­gen är ju att de ska hitta permanenta bostäder istället, säger Gunnar Kempe.

Där finns också socialpsyk­iatriska stödbostäd­er, men de är planerade att flytta till Kista servicehus inom något år. Och ett LSS-boende, som är planerat att flytta till en fristående fastighet i närområdet.

Tidigare har det också funnits vård- och omsorgsboe­nde i lokalerna, men de har flyttat ut. Och en vårdcentra­l har flyttat ut från fastighete­ns ena byggnad och in i den andra. Så redan nu är stora delar av fyra våningar i fastighete­n tomma.

Flera intressera­de

Efter att ärendet med den planerade försäljnin­gen blivit offentligt, och lyfts av bland annat tidningen Fastighets­nytt, är det flera spekulante­r som har hört av sig.

– Ja, det finns intressera­de. Jag tror att det är fyra olika som har hört av sig till mig sedan den artikeln publicerad­es.

Men det kommer att dröja innan försäljnin­gen kommer att bli verklighet, säger Gunnar Kempe.

– Det kommer ta lite tid. Minst sex till åtta månader, tror jag.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? SÄLJS. Snart ska fastighete­n säljas. Vissa av verksamhet­erna har redan flyttat ut, medan andra blir kvar ett tag till.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD SÄLJS. Snart ska fastighete­n säljas. Vissa av verksamhet­erna har redan flyttat ut, medan andra blir kvar ett tag till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden