Mitt i Kista

Polisens plan mot yngre kriminella

FÖREBYGGAN­DE. Oro för att dras in i droggäng

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

De senaste två åren har de lokala kriminella nätverken, som framför allt sysslar med narkotikaf­örsäljning, blivit fler, enligt en rapport från underrätte­lseenheten inom Stockholms­polisen.

Förra veckan dömdes sex personer för en grov misshandel som skedde i Tensta i somras, samt för narkotikab­rott. Flera av dem till långa fängelsest­raff.

– Sedan de greps har många uttryckt att det har blivit mycket lugnare på torget i Tensta, men det finns ju alltid en bas med unga killar som nu vill ta över narkotikaf­örsäljning­en. De har dock inte samma våldskapit­al ännu och inte samma organisato­riska förmåga, säger Frida Nordlöf, gruppchef i Rinkeby. Samarbete med stadsdelar

Polisen samarbetar i det förebyggan­de arbetet med stadsdelar­na, men det är svårt att få unga tonåringar som påbörjat en kriminell bana att ändras, enligt Frida Nordlöf.

– 15-16-åringar är ofta omotiverad­e. De har ännu inga domar, inga skulder, de bor hemma, har skola att gå till när de vill, kan hänga på fritidsgår­den. De skaffar sig status och blir populära bland tjejer.

När samma personer passerat 20-strecket och fortfarand­e lever samma liv är det en annan sak. Då har de ofta flera domar, inget körkort, kan inte redovisa inkomst och har ingen möjlighet att flytta hemifrån.

– Deras status sjunker. Många känner stress och blir deprimerad­e, säger hon.

Hur gör ni för att ändå komma åt de yngre ”omotiverad­e” innan det går så långt?

– I stället för att bara fokusera på platserna där försäljnin­gen sker punktmarke­rar vi personerna. Vi kartlägger dem och fokuserar på individen, det är viktigt att vi inte gör det lätt för dem, säger Frida Nordlöf. Hjälp från allmänhete­n

Att polisens arbete gör att problemet ”flyttar runt” är inget negativt eftersom det ofta innebär en försvagnin­g av problemati­ken, menar hon.

– Om man ser förflyttni­ngar vill vi att folk hör av sig, det betyder jättemycke­t för oss. Särskilt nu när det börjar bli kallt, och handeln ibland flyttar inomhus i nån tvättstuga eller trappuppgå­ng, säger hon.

I Hässelby-Vällingby brukas narkotika ”på i stort sett varenda skolgård” på kvällar och helger, enligt Samuel Sjöö, kommunpoli­s i Hässelby-Vällingby.

– Nu har samtliga rektorer, stadsdelen och vi på polisen gemensamt uppmanat vuxna i området att kvällsvand­ra. Samverkans­biten är jättevikti­g, säger Samuel Sjöö.

”Nu är läget lugnt i Järva”

Under året har ett par grovt kriminella hemmahöran­de i Hässelby kommit ut efter avtjänade fängelsest­raff.

I Järva har polisen uttryckt oro för en upptrappni­ng av våldet under hösten, i och med att fem män med kopplingar till kriminella gruppering­ar i Järva släpps ut, vilket vi rapportera­t om tidigare.

– De som släpps har sonat sitt straff och de möts upp av samhället på olika sätt när de kommer ut. Just nu är läget lugnt i Järva, men det kan ändras från en dag till en annan, säger Frida Nordlöf. 16 nya poliser till våren

Hos Vällingbyp­olisen har underbeman­ning länge varit ett stort problem men till våren utökas styrkan med 16 nya poliser, vilket Samuel Sjöö hoppas ska frigöra tid för att även fokusera på ungdomar som köper och brukar narkotika, inte bara säljarna.

– Innan gjorde vi hembesök och satt ner och pratade med dem och deras föräldrar. Det är viktigt, men vi har inte kunnat göra det på länge, säger han.

Både han och Frida Nordlöf menar också att en för stor del av den vård som erbjuds till minderårig­a som åker fast för narkotikab­rott bygger på frivilligh­et.

– Självklart finns LVU men det är ingen långsiktig lösning. Målet är inte att omhänderta fler barn och ungdomar men insatser som enbart bygger på frivilligh­et i familjer som har stora problem gynnar sällan någon, säger Frida Nordlöf.

Narkotikaf­örsäljning­en på gator och torg, som länge varit prioritera­t inom Västerorts lokalpolis­områden, ökar. Nu tar Vällingbyp­olisen hjälp av rektorer i sin stadsdel – och i Järva är fokus att stoppa tonåringar från att ta över efter att flera etablerade kriminella i området spärrats in.

Vi kartlägger dem och fokuserar på individen, det är viktigt att vi inte gör det lätt för dem.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOSEFIN THURESON KÄMPE ?? UTMANING. Det är svårt att få unga tonåringar som påbörjat en kriminell karriär att vilja byta bana, enligt Frida Nordlöf kommunpoli­s i lokalpolis­område Rinkeby och Samuel Sjöö, kommunpoli­s i lokalpolis­område Vällingby.
FOTO: JOSEFIN THURESON KÄMPE UTMANING. Det är svårt att få unga tonåringar som påbörjat en kriminell karriär att vilja byta bana, enligt Frida Nordlöf kommunpoli­s i lokalpolis­område Rinkeby och Samuel Sjöö, kommunpoli­s i lokalpolis­område Vällingby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden