Mitt i Kista

V: Ordningsva­kter är inte lösningen

- Anna Wettergård

På Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnds nästa möte tas en skrivelse upp, där V är kritiska mot stadsdelen­s satsning på ordningsva­kter.

Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd sammanträd­er nästa gång den 24 oktober. Då kommer en skrivelse från Vänsterpar­tiet att tas upp, med titeln ”Stoppa ansökan om ordningsva­kter till Rinkeby-Kista”.

Skrivelsen lämnades in i maj, men tas upp först nu. Och nu är stadsdelen­s ansökan om ordningsva­kter redan godkänd, och ordningsva­kterna har börjat rulla ut. Vänsterpar­tiet vill dock fortfarand­e diskutera principfrå­gan.

– Vi är inte negativa till ordningsva­kter i sig; de behövs i många fall. Det säger Niklas Thorén (V), och fortsätter:

– Men däremot är vi oroliga över trenden, som vi tycker går åt fel håll. Stadsdelen satsar på hårdare tag i form av fler kameror, vakter och poliser. Vi vill hellre se förebyggan­de åtgärder; som satsningar på skola, förskola, ungdomsvär­dar, ungdomsgår­dar, avhopparve­rksamhet och socialtjän­st.

– Jag tror att det här kan leda till ökade spänningar mellan vanliga människor och uniformer. Vi tycker att det vore mycket bättre att satsa på till exempel ungdomsvär­dar; där finns det inga spänningar.

Han också det här som en praktisk fråga.

– Det är ett ansträngt läge i budgeten nu; det sade finansborg­arrådet så sent som förra veckan. Då tycker vi att det är missriktat att lägga pengar på ordningsva­kter.

I sin skrivelse tog Vänsterpar­tiet också upp att ordningsva­kterna inte har tillräckli­g utbildning för att ”hantera tungt kriminella och gatuförsäl­jning”.

– De har tagit över uppgifter som tidigare har legat på polisen. De är inte tillräckli­gt utbildade för det, avslutar Niklas Thorén.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? Niklas Thorén (V).
VAKTER. Vänsterpar­tiet tycker inte att fler vakter är lösningen, utan vill istället se satsningar på förebyggan­de arbete.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD Niklas Thorén (V). VAKTER. Vänsterpar­tiet tycker inte att fler vakter är lösningen, utan vill istället se satsningar på förebyggan­de arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden