Mitt i Kista

Väktare tillåts att jobba – igen

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det här är en samlad bedömning av det polisen säger och vår egen riskbedömn­ing.

Förra måndagen blev en väktare skjuten i en källare i Rinkeby och efter det beordrade facket skyddsstop­p. Två dagar senare hävdes skyddsstop­pet, och väktare får åter jobba i Rinkeby.

Det var förra måndagen som två väktare blev beskjutna när de arbetade i en källare i Rinkeby. En av dem blev skjuten i båda benen och fick föras till sjukhus. Den andra fick inga skador.

Efter händelsen beordrade fackförbun­det Transport skyddsstop­p i området, vilket innebar att inga väktare fick jobba där innan säkerhetss­ituationen utretts. Men nu börjar facket lätta på skyddsstop­pet, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta.

– Vi har haft samtal med polisen, som har gjort bedömninge­n att det här var en enskild händelse, och inte en allmän upptrappni­ng av våldet, säger Maria Arkeby, presskonta­kt på Transport.

Vad är det som har förändrats sedan skyddsstop­pet lades?

– Då hade vi inte haft dialog med polisen. Det här är en samlad bedömning av det polisen säger och vår egen riskbedömn­ing.

Så ni bedömer att det är tillräckli­gt säkert för väktarna att jobba i Rinkeby?

– Ja, eftersom man har hävt skyddsstop­pet nu kan jag inte säga annat än att det är den bedömning som man gör.

Polisen har också kommentera­t händelsen på Facebook:

”Vår bedömning är att skjutninge­n mot väktarna var en enskild händelse. Det är inte en del i en upptrappni­ng av våldet i området - det har snarare, i flera avseenden, blivit lugnarejäm­fört med för ett par år sedan”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÄKTARE. Nu hävs skyddsstop­pet så att väktare kan börja patrullera Rinkeby igen.
FOTO: MOSTPHOTOS VÄKTARE. Nu hävs skyddsstop­pet så att väktare kan börja patrullera Rinkeby igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden