Mitt i Kista

Region Stockholm vill lära av Folkets Husby

BÄTTRE HÄLSA. Nytt samarbete för att främja psykisk hälsa

- Anna Wettergård

Det viktigaste som vi kan dela med oss av är vårt sätt att arbeta ”bottom up”.

Sedan sommaren ingår Folkets Husby i ett unikt samarbete med region Stockholm, för att främja psykisk hälsa.

Sedan sommaren ingår Folkets Husby i ett unikt samarbete med region Stockholm, för att främja psykisk hälsa. De träffas regelbunde­t för att lära av varandra.

– Vi vill ta fram en strategi för att främja psykisk hälsa, och vi behöver nya grepp. Vi behöver hjälp, helt enkelt. Det säger Fredrik Lindencron­a, processled­are. Han fortsätter:

Region Stockholm har valt att samarbeta med just Folkets Husby eftersom de arbetar aktivt med frågor kring psykisk ohälsa, och har en stark lokal förankring.

– De har en massa verksamhet­er som vi kan lära oss av och ser hela vidden av frågan. Det är stor sannolikhe­t för att de mest intressant­a och relevanta lösningarn­a kommer komma härifrån; lösningar som kommer att vara relevanta även på Stureplan, fortsätter Fredrik Lindencron­a.

Lyssnande approach

Hedvig Wiezell är verksamhet­schef på Folkets Husby och förklarar vad hon tror att de kan bidra med.

– Det viktigaste som vi kan dela med oss av är vårt sätt att arbeta ”bottom up”. Att arbeta tillsamman­s med människor.

– Precis. Det handlar om att ha en ödmjuk och lyssnande approach, säger Faisal Muse som är processled­are för folkhälsoc­entret på Folkets Husby.

– Många i det här området mår psykiskt dåligt och det kan sätta sig i kroppen. Vi försöker få människor att förstå vad problemet egentligen är, och våga prata om det. Istället för att äta värktablet­ter eller gå till vårdcentra­len med ont i magen eller axlarna. Det säger Maryam Osman, processled­are på Folkets Husby

Ideellt arbete blir avlönat

Det nya samarbetet innebär att Folkets Husby kan utveckla sitt Folkhälsoc­enter. Det innebär också att Faisal Muse, som tidigare arbetat ideellt på Folkets Husby för att främja psykisk hälsa, nu kan fortsätta sitt arbete avlönat.

– Att Region Stockholm ser värdet av och kan resurssätt­a det jag gör, det gör ju att att kan lyfta. Det skapar många fler möjlighete­r, säger han och fortsätter:

– Det gör också att en del av obalansen i makt jämnas ut, i och med den här samverkan.

 ??  ?? PARTNERS. Folkets Husby samarbetar med Region Stockholm för att motverka psykisk ohälsa. På bilden är några av personerna som jobbar med samarbetet: Susanne Nordling (MP), Faisal Muse, Hedvig Wiezell och Maryam Osman på Folkets Husby, David Lindeby, och Fredrik Lindecrona.
PARTNERS. Folkets Husby samarbetar med Region Stockholm för att motverka psykisk ohälsa. På bilden är några av personerna som jobbar med samarbetet: Susanne Nordling (MP), Faisal Muse, Hedvig Wiezell och Maryam Osman på Folkets Husby, David Lindeby, och Fredrik Lindecrona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden