Mitt i Kista

Renovering­srekord i Stockholm

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

I Stockholm renoverade­s det för i genomsnitt 2470 kronor per invånare i somras. Det är långt över rikssnitte­t och en kraftig ökning jämfört med förra året.

Sommaren blev en intensiv renovering­speriod för Stockholms invånare. Under perioden juli-september lade varje invånare i genomsnitt 2470 kronor på renovering, vilket är långt över rikssnitte­t och en ökning jämfört med samma kvartal föregående år, visar en sammanstäl­lning av SCB:s Renovering­sindex.

– I somras renoverade stockholma­rna mer än de har gjort under flera år, och jämfört med samma period i fjol ökar Renovering­sindex med 2,27 procent. Det är glädjande att allt fler invånare i Stockholms län prioritera­r att investera i sina hem, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageport­experten och initiativt­agare till Renovering­sindex. Rotavdrag för miljarder

Totalt under tredje kvartalet köpte stockholma­rna rotavdrags­berättigad­e tjänster för minst 2,1 miljarder kronor, enligt Skatteverk­et. Samtidigt omsatte bygghandel­n 3,8 miljarder kronor i länet, enligt SCB.

– När möjlighete­n till rotavdrag förändrade­s 2016 påverkade det svenskarna­s renovering­svilja. Även det återkomman­de hotet om räntehöjni­ngar har haft negativ effekt. Lyckligtvi­s är det tydligt att marknaden nu har återhämtat sig; Renovering­sindex på riksnivå har ökat varje månad sedan årsskiftet och närmar sig samma nivåer som rekordåret 2015, säger Mikael Holmstrand.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden