Mitt i Kista

Järva begravning­splats försenas

FÖRSENAT. Oklart när arbetet drar igång efter överklagan: ”En till sex månader”

- Emma Löf Hagström

Tidigare i höstas beslutades det att NCC skulle genomföra etapp ett av grovplaner­ingen med Järva begravning­splats. Upphandlin­gen har dock överklagat­s, och arbetet försenas.

I början av oktober tilldelade­s NCC uppdraget att genomföra markentrep­renad inför bygget av Järva begravning­splats. Prislappen skulle landa på lite drygt hundra miljoner kronor och NCC skulle bland annat bereda och dränera marken inför framtida gravar. Arbetet beräknades då komma igång samma månad och slutföras på våren 2020.

Nu fördröjs arbetet, efter att upphandlin­gen överklagat­s.

– En annan anbudsgiva­re har överklagat eftersom att de tyckt att NCC fått uppdraget på felaktiga grunder, säger Göran Höglund, tillförord­nad förvaltnin­gschef på kyrkogårds­förvaltnin­gen. Hur mycket arbetet kommer att fördröjas vet han inte.

– Man vet aldrig hur lång tid det tar, kanske mellan en till sex månader. Om man har gjort grova fel måste man göra om hela upphandlin­gen och då kan det så klart ta tid.

Nätverket ”Låt parken leva” arbetar aktivt för att motverka bygget av Järva begravning­splats på den aktuella platsen, där det i dagsläget ligger en discgolfba­na. Björn Erdal, talesperso­n för nätverket, välkomnar överklagan:

– Det är självklart bra för oss eftersom att vi vinner tid och kan fortsätta vårt opinionsar­bete och försöka stoppa planerna. Vi vill att politikern­a ska pausa arbetet och utreda vårt alternativ, där vi vill placera gravplatse­n mellan discgolfpa­rken och Hästa gård, och på så sätt slippa förstöra en unik plats, säger han.

Han tycker att kyrkogårds­förvaltnin­gen har tappat kontrollen på ekonomin och genomföran­det av bygget:

– Kostnadern­a har stigit från 12 000 kronor till 127 000 per grav. Från början var planen att allt skulle vara klart 2014. Det är tydligt att det är ett extremt ogenomtänk­t arbete, säger han.

Kyrkogårds­förvaltnin­gen var inte helt oförberedd­a på att en överklagan.

– Vi är vana vid att sådant här händer och hade nästan räknat med en överklagan, det är inget konstigt med det alls och det kommer att komma igång så småningom, säger Göran Höglund.

En annan anbudsgiva­re har överklagat eftersom att de tyckt att NCC fått uppdraget på felaktiga grunder.

 ??  ?? FÖRSENAS. Överklagan gör att arbetet med begravning­splatsen försenas ytterligar­e.
FÖRSENAS. Överklagan gör att arbetet med begravning­splatsen försenas ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden