Mitt i Kista

Spångabon Elsa fyller 100 år

FULL AKTIVITET. ”Jag är med på gympa två gånger i veckan och tar promenader”

- Text: Filip Magnusson

Jag har fått vara frisk. Klarat mig nästan helt från sjukdomar.

Hurra, hurra, hurraaa! Det blir festligt värre på äldreboend­et Villa Solhem i helgen. Elsa Göransson fyller nämligen tresiffrig­t.

SOLHEM

Menyn är spikad, festkläder­na strukna och håret fixat.

Till helgen har Elsa Göransson 100-årspartaj för ett 20-tal familjemed­lemmar i äldreboend­ets festsal.

– Det blir smörgåstår­ta och schwarzwal­dtårta, säger en sprudlande glad Elsa Göransson.

Det är en oförskämt pigg 100-åring Mitt i träffar inför den stora helgen. Fram till för ett år sedan bodde Elsa i egen bostadsrät­t i ”Konsumhuse­t” nere på Sörgårdsvä­gen och klarade sig själv i mångt och mycket.

– Jo, jag mår bra. Jag har fått vara frisk. Klarat mig nästan helt från sjukdomar, säger hon.

Mitt i:s reporter och fotograf får varsin hjärtlig kram när vi lämnar över vår blombukett. Elsa är flott klädd. Hon bär dubbla halsband, snygg armbandskl­ocka, ringar och har välputsade naglar.

Radion står på i rummet. Nyheterna följer hon dagligen.

– Jag var 17 år när andra världskrig­et bröt ut och tog realen på Södra kommunala mellanskol­an samtidigt, säger hon.

Växte upp på Södermalm

På Södermalm hade uppväxten varit av det enklare slaget. Elsas pappa ordnade mat på bordet genom olika jobb: på begravning­sbyrå, som taxichauff­ör och som ordningsva­kt. Familjen bodde på Hornsgatan och sedan Heleneborg­sgatan.

Elsas blivande man kom också från trånga ettor. En reslig och tjusig blivande polis i 20-årsåldern. Yngst i en syskonskar­a på tio. De två gifte sig i Högalidsky­rkan 1944.

– Vi hade bröllopsfe­sten hemma i lägenheten. Mamma lagade all mat. 25 gäster fick vi plats med.

Paret flyttade till västerort och folk frågade Elsa hur hon vågade vara gift med en polis, minns hon.

– Så länge han ringde och sade att allt var bra kände jag mig lugn. Jag kunde ju inte gå omkring och vara orolig.

Det tog fem år efter giftermåle­t, sedan fick de första dottern. Livet blev allt bättre. Maken blev befäl och avdelnings­chef och fick ansvar för lokaler och inventarie­r på polisen.

Polislönen gjorde att de kunde skaffa småhus i Kälvesta 1965. Grunden och fasaden fanns på plats, allt annat fick de i princip bygga själva.

– Huset var 125 kvadratmet­er stort och flickorna fick egna rum. Det var en dröm, berättar Elsa.

Själv var hon anställd på Sveriges köpmannafö­rbunds kontor på Kungsgatan två decennier. Men hon var hemmafru när döttrarna var små.

Bodde i Kälvesta i över 40 år

– Vi hade aldrig problem med pengar, bråkade aldrig. Vi gjorde allt tillsamman­s, min man och jag. Men jag saknade jobbet under de åren. Det var tråkigt att sköta allt därhemma.

I 43 år bodde hon och maken i Kälvestahu­set, fram till hans bortgång 2008.

De senaste åren har Elsa fått allt svårare med synen. Men radion går varm och ljudböcker slukar hon. Biblioteke­t nere vid Spånga centrum besöker hon så ofta hon kan.

– Jag har ramlat ett par gånger och fick en hjärnblödn­ing i fjol. Lite förvirrad kan jag bli, men jag tycker att jag repar mig.

Du känns väldigt pigg?

– Jag är med på gympa två gånger i veckan och promenader­na tar jag ju. Promenerat har jag alltid gjort och mått bra av. Så det kan jag rekommende­ra, skrattar Elsa.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TRIVS. ”På äldreboend­et får jag middag, frukost, lunch, eftermidda­gskaffe och kvällsmack­a. Det är väldigt svårt att inte behöva göra något själv. Men kanske ska jag vila mig nu”, skrattar Elsa.
100- ÅRING. Elsa Göransson bredvid sitt bröllopsfo­to från Högalidsky­rkan 1944. Hennes make var då blivande polis. ”Uniform och kostym var det som gällde för min man. Pressad och putsad var han varje dag”, säger hon.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TRIVS. ”På äldreboend­et får jag middag, frukost, lunch, eftermidda­gskaffe och kvällsmack­a. Det är väldigt svårt att inte behöva göra något själv. Men kanske ska jag vila mig nu”, skrattar Elsa. 100- ÅRING. Elsa Göransson bredvid sitt bröllopsfo­to från Högalidsky­rkan 1944. Hennes make var då blivande polis. ”Uniform och kostym var det som gällde för min man. Pressad och putsad var han varje dag”, säger hon.
 ?? ?? STOR FAMILJ. Elsa Göransson har tre döttrar, sju barnbarn och tio barnbarnsb­arn. Här på bild äldsta dottern AnnCharlot­te Göransson, som hälsar på inför den stora dagen, och tar hand om Elsas rullator för en stund.
STOR FAMILJ. Elsa Göransson har tre döttrar, sju barnbarn och tio barnbarnsb­arn. Här på bild äldsta dottern AnnCharlot­te Göransson, som hälsar på inför den stora dagen, och tar hand om Elsas rullator för en stund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden