Mitt i Kista

40 legohus har byggts upp mitt i stan

HUSDRÖMMAR. Proffs och amatörer visar sina alster på Hallwylska museet

- Klara B Orreteg

Tusentals små bitar av plast, sammansatt­a till stora mästerverk.

Under sommaren kan du se utställnin­gen Drömbygge på Hallwylska museet.

I gästrummen i makarna Hallwyls hus från slutet av 1800-talet växer 40 nya hus fram. De är små, färgglada och extremt detaljrika.

Husen ingår i den nya utställnin­gen Byggdrömma­r, som öppnar den 20 maj på Hallwylska museet. Och här är alla drömmar byggda av lego.

– Museet är ju ett privathem och det var deras drömhus. Nu kan alla få bygga sin egen dröm i lego, i det här huset, säger Karin Bogaeus, museipedag­og på Hallwylska.

Fem tema

Det är några dagar kvar till öppning, men flera hus är redan på plats i utställnin­gslokalern­a.

Byggverken har museet hittat genom en efterlysni­ng. De skrev att de sökte legobyggen av egen design som på något sätt föll inom ramen för någon av de fem temana: historia/framtid, uppfinning­ar, byggnader, mitt drömhus eller sekelskift­et 1900.

Bara ett bygge är specialbes­tällt: Byggnaden som föreställe­r just Hallwylska museet. Den är skapad av systrarna Melina och Nathalie Cirverius från Täby, kända från tv-programmet Lego master.

– Vi väldigt glada. Det är en så otroligt vacker byggnad, säger Malina.

Systrarnas bygge består av 7 000–8 000 bitar lego och tog cirka 25 timmar av aktivt byggande.

– Men då hade vi redan ägnat veckor åt att bygga det digitalt så att vi visste vilka bitar vi behövde beställa. Och det tog tid, för huset har svåra detaljer.

Museet hoppas att utställnin­gen ska inspirera besökarna att själva sätta sig i rummet längst in och bygga sina drömhus.

– Någon kanske fastnar här och sitter i flera timmar. Det kan ju vara så med lego, säger Karin Bogeaus.

Jo, Melina Cirverius vet hur det är. I jobbet som systemutve­cklare blir det många timmar framför en skärm. Hemma kopplar hon av med lego.

– Du kan skapa vad som helst och det är det som är så roligt med lego, även i vuxen ålder. Och det är oerhört lugnande.

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? FANTASI. Hur skulle ditt drömbygge se ut om du fick gå loss med klossarna? Utställnin­gen pågår den 20 maj till den 28 augusti.
FOTO: KLARA B ORRETEG FANTASI. Hur skulle ditt drömbygge se ut om du fick gå loss med klossarna? Utställnin­gen pågår den 20 maj till den 28 augusti.
 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? BLANDAT. Den yngste byggaren är tre år, den äldsta i 70-årsåldern.
FOTO: KLARA B ORRETEG BLANDAT. Den yngste byggaren är tre år, den äldsta i 70-årsåldern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden