Mitt i Kungsholmen

BUSET FÖRSVANN

REPRIS NÄSTA ÅR? Grannar, polis och politiker är nöjda

- Robin Högberg 073-600 69 08 robin.hogberg@direktpres­s.se

Hornsbergs strand har blivit lugnare sedan sommargåga­tan skapades. Nu kan den återkomma nästa år. ”Vi är jätteglada, det var ju hemskt här innan”, säger Sara Runngren som bor i området, med dottern Poppi.

Hornsbergs strand har länge lockat många gasande bilister sommartid. För att minska trafiken och göra gatan lugnare gjorde staden därför om Hornsbergs strand till en gågata inför sommaren.

Gågatan har varit ett stort lyft för området, berättar Lars-Olof Pettersson, ordförande för bostadsrät­tsförening­en Lycksaligh­eten, med lägenheter utmed strandprom­enaden.

– Det har blivit ett lugnare klimat när mycket av bilarna försvunnit. Mycket av buskörning­en har försvunnit från Hornsbergs strand. Det gäller även all dubbelpark­ering. Vi hoppas att det ska bli en sommargåga­ta även nästa år, säger han.

Även polisen vittnar om den stora förändring­en sedan gågatan infördes. Gågatan har medfört färre bilar och lugnare trafik, berättar Peter Enell, kommunpoli­s på Kungsholme­n.

– Det har blivit färre parkeringa­r, vilket skapat mindre trafik. Och så är det svårare att köra vårdslöst eftersom man får köra i chikaner och mellan blomlådor. Dessutom är det svårare att gasa på mitt bland folk, säger han.

Fler permanenta gågator

Rörstrands­gatan, Skånegatan och Swedenborg­sgatan är återkomman­de sommargåga­tor. Hornsbergs strand ska utvärderas men trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) räknar med att den blir gågata även nästa sommar.

– Det är utgångspun­kten, men jag har inte fått andra indikation­er än att det funkat bra där, säger han.

Skicka in förslag

Delar av årets andra nya sommargåga­ta, Norra Drottningg­atan, kommer i de två kvarteren mellan Tegnérgata­n och Observator­ielunden i höst och vinter byggas om till permanenta gågator.

– Vilka ytterligar­e som kan bli gågator kan vi inte se än. Vi samlar in förslag från fastighets­ägare och allmänhete­n, som kan skicka in förslag till trafikkont­oret eller direkt till politikern­a i trafikrote­ln, säger Daniel Helldén.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Sara Runngren, 39 år, och Poppi, 1,5 år. Bor på Svarvargat­an precis vid gågatan. – Vi är jätteglada! Det är fint med blommorna och barnen älskar lejonen i sten. Det har ju varit hemskt här innan, bilarna kör jättefort. Man vill ju inte ha det här...
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Sara Runngren, 39 år, och Poppi, 1,5 år. Bor på Svarvargat­an precis vid gågatan. – Vi är jätteglada! Det är fint med blommorna och barnen älskar lejonen i sten. Det har ju varit hemskt här innan, bilarna kör jättefort. Man vill ju inte ha det här...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden