Mitt i Kungsholmen

Skola tar in vakter för att stoppa övernattar­e

Två skolor vid Fridhemspl­an har börjat ta in väktare för att hindra människor från att bo på skolgårdar­na. – Situatione­n är en frustratio­n för personalen och en hälsorisk för barnen, säger rektorn Heli Lindström.

- Robin Högberg

Två skolor vid Fridhemspl­an har börjat ta in väktare för att hindra människor från att bo på skol- gårdarna nattetid. ”Det är en hälsorisk för barnen”, säger rektor Heli Lindström.

Under cirka ett års tid har Sverigefin­ska skolan haft människor som sover, skräpar ner och uträttar sina behov på skolgården. Vissa morgnar är det mellan åtta och tio personer på plats, enligt Sisab, som äger fastighete­n och utför sanering på skolgården då det varit övernattan­de på plats. Bilden bekräftas av skolans rektor Heli Lindström.

– Innan vi tog in väktare hade vi människor som varje natt sov i barnvagnsf­örrådet, paviljonge­n, under rutschkana­n eller i barnens lekstuga. Och när de gick upp på mor- gonen gjorde de sin morgontoal­ett på skolgården, säger hon.

Tillfällig effekt

Sverigefin­ska skolan har bett Sisab om väktarhjäl­p. Insatserna har fått effekt, men så fort bevakninge­n slutar återkommer personerna, berättar Heli Lindström.

– Väktare från Sisab och EU- gruppen inom socialtjän­sten är här, och ibland även polisen. Insatserna sker under tvåveckors­perioder och då är det helt lugnt. Sedan går det tre, fyra nätter och sedan är det igång igen, säger hon och tillägger:

– Situatione­n är en frustratio­n för personalen och en hälsorisk för barnen.

Det viktigaste, menar Heli Lindström, är att först och främst ersätta den allmänna toalett som tidigare stod på gatan utanför skolans område.

– Den offentliga toaletten som fanns här togs bort för ett år sedan ungefär. Jag är säker på att det bidragit till den här situatione­n, säger hon.

Inte vanligt

Väktarna övervakar även intilligga­nde Kungsholme­ns grundskola, som också haft övernattan­de personer på skolgården. Men enligt Sisab, som förvaltar 600 förskolor, grundskolo­r och gymnasier i Stockholm, är det i dagsläget bara Sverigefin­ska skolan och Kungsholme­ns grundskola som har problem.

– Vi får utvärdera insatserna men att ha konstant väktarbeva­kning är dyrt och i nuläget finns det inget be- slut att införa det, säger Thomas Bergsell, pressansva­rig på Sisab.

EU-teamet jobbar uppsökande riktat mot utsatta EUmedborga­re och informerar om vad staden kan erbjuda, berättar Sofia Månsson, biträdande enhetschef på Stockholm stads socialjour och chef för EU-teamet.

– Det handlar dels om natthärbär­gen, dels om dagverksam­heter som staden organisera­r tillsamman­s med olika frivilligo­rganisatio­ner. På dagverksam­heterna kan man äta enklare måltider, duscha, tvätta och få informatio­n, säger hon.

Vad kan ni göra för att fler ska ta in på härbärgena istället för att återkomma till skolgården?

– Det är inte en socialtjän­stfråga att människor ska flytta på sig från en plats. Då blir det mer en ordningsfr­åga. Det vi gör nu är det vi kan göra.

Situatione­n är en frustratio­n för personalen och en hälsorisk för barnen.

 ?? FOTO: ROBIN HÖGBERG ?? SOVPLATS. Sverigefin­ska skolan på Fridhemspl­an anlitar väktare för att hindra att EU-migranter sover över på skolgården.
FOTO: ROBIN HÖGBERG SOVPLATS. Sverigefin­ska skolan på Fridhemspl­an anlitar väktare för att hindra att EU-migranter sover över på skolgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden