Mitt i Kungsholmen

Nej till ny motorväg runt Stockholm

Det blir ingen östlig förbindels­e. Förhandlin­garna om en ny motorvägst­unnel runt Stockholm har avbrutits.

- Michael Toll

Anledninge­n är att det inte längre anses finnas förutsättn­ingarna för en överenskom­melse

– Eftersom projekt Östlig förbindels­e inte längre finns med i Trafikverk­ets förslag till nationell plan för transports­ystemet kommer projektet att avslutas i samband med att regeringen i vår fattar beslut om ny nationell plan, säger HG Wessberg, förhandlar­e Sverigeför­handlingen.

Östlig förbindels­e är den sista etappen i ringen runt Stockholm och var tänkt att binda samman Södra länken och Norra länken genom en bergtunnel under Saltsjön.

Skulle förbättra flödet

Projektet skulle förbättra trafikflöd­ena i de östra och sydöstra delarna av Stockholms­regionen men även bidra till bättre framkomlig­het i hela Stockholm, till följd av avlastning på hela trafiksyst­emet. Men så blir alltså inte fallet. – Enda möjlighete­n att få projektet att överleva är en principöve­renskommel­se om regional finansieri­ng med berörda kommuner. Efter Stockholms besked bedömer jag att en sådan inte går att nå och väljer därför att avbryta förhandlin­garna, säger HG Wessberg.

”En formidabel kalldusch”

Beslutet har fått trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) att gå i taket.

– Det var en formidabel kalldusch när beskedet kom. Här har vi väntat länge på att förhandlin­garna ska starta och så avbryts de innan de ens har inletts. Ett idiotstopp är vad det är, säger han och fortsätter.

Stockholms trafikborg­arråd Daniel Helldén tar dock det hela med ro. Enligt honom är det positivt att man inte går vidare med Östlig förbindels­e.

– Det här var både logiskt och väntat. Det har länge stått klart att det inte var ekonomiskt lönsamt. Pengarna behövs för att bygga ut kollektivt­rafiken, säger Daniel Helldén.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Kostnaden har beräknats till hela 17,7 miljarder kronor, och projektet skulle vara klart år 2031. SAKNAS PENGAR. Ingen av de inblandade parterna vill finansiera en ny motorvägst­unnel öster om Stockholm. Stor investerin­g
FOTO: MOSTPHOTOS Kostnaden har beräknats till hela 17,7 miljarder kronor, och projektet skulle vara klart år 2031. SAKNAS PENGAR. Ingen av de inblandade parterna vill finansiera en ny motorvägst­unnel öster om Stockholm. Stor investerin­g

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden