Mitt i Kungsholmen

Mer än bara en film om romantik med förhinder

- JACOB LUNDSTRÖM

I början av ”Lady M” gifter sig Katherine med godsägaren Alexander. Rättare sagt har hon blivit bortgift, det vill säga såld för pengar. På den engelska landsbygde­n på 1800-talet finns ingen plats för frihet, däremot stela middagar och stillatiga­nde ensamhet, medan den vackra naturen erbjuder en mer besjälad rofylldhet. Naturen presentera­s i intagande helbilder under närmast total tystnad, som ett slags omgivande lugn till den koncentrer­ade dramatiken på godset.

Katherine blir uppmanad att hålla sig inomhus, först med kroppen hårt hållen i korsett och sedan med alla knappar knäppta på nattsärken. Men när maken är bortrest vågar hon sig utanför dörren och förälskar sig i en stalldräng. Njutning framstår som det enda rätta motståndet – de tömmer vinförråde­t. Men naturligtv­is finns det ett pris att betala för passionen, frågan är bara för vem. Katherine visar sig beredd att gå över lik för rätten att älska. Och långfilmsd­ebutanten William Oldroyd har skickligt komponerat sin film, baserad på Nikolaj Ljeskovs roman ”Katarina Ismajlova”, på ett sätt som gör att publiken inlednings­vis är villig att gå med henne.

”Lady M” är inte bara en film om romantik med förhinder. Katherines mestadels frånvarand­e make spelas av Paul Hilton som häromåret syntes i rollen som Mr Earnshaw i Andrea Arnolds ”Wuthering heights”-filmatiser­ing. Det är filmer med andra beröringsp­unkter – bägge tecknar till exempel effektivt hur hierarkier relaterar till hudfärg. Och nog skulle ”Lady M” kunna beskrivas som en skoningslö­s film om vithetspri­vilegier, som knappast känns 1800-talsdatera­d. Den är grymt bra i ordets alla bemärkelse­r och borde dessutom leda till ett stort genombrott för huvudrolls­innehavare­n Florence Pugh.

 ?? FOTO: NONSTOP ENTERTAINM­ENT ?? RÄTTEN ATT ÄLSKA. Katherine går över lik i 1800-talsdramat ”Lady M”.
FOTO: NONSTOP ENTERTAINM­ENT RÄTTEN ATT ÄLSKA. Katherine går över lik i 1800-talsdramat ”Lady M”.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden