Mitt i Kungsholmen

Mer plats för cyklar när gatan görs om

Rålambsväg­en agerar ”teststräck­a” när trafiksäke­rheten ska förbättras. Det betyder mer cykelbana och färre p-platser.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

På delar av Rålambsväg­en har hastighete­n sänkts från 50 km/h till 40 km/h. Det är en del i stadens arbete för att förbättra trafiksäke­rheten. Hastighets­sänkningar­na ska kompletter­as och nu har arbetet med att anlägga nya cykelbanor och göra körfälten smalare påbörjats.

Det innebär att ett trettiotal parkerings­platser försvinner, bland annat i mittremsan. De laddstolpa­r för elbilar som nyligen satts upp flyttas, men inga försvinner.

– Vi gör ett stort antal förändring­ar för att förbättra trafiksäke­rheten och bussarnas framkomlig­het. När vi bygger nya cykelbanor så försvinner det ofta parkerings­platser. Det får man acceptera om Stockholm ska bli en stad där det är enklare att cykla, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

Marieberg är ett exempel

Åtgärderna sker mellan Gjörwellsg­atan och Ernst Ahlgrens väg och trafikförv­altningen i landstinge­t, SL, är oroliga att bussarnas framkomlig­het ska försämras. Därför får Rålambsväg­en, och senare även Bäckvägen i Hägersten, agera piloter innan och om man gör samma sak på flera gator.

– Marieberg får bli ett exempel på hur det skulle kunna fungera på andra gator i staden. Om det fungerar bra är tanken att vi ska fortsätta med samma åtgärder, säger Daniel Helldén (MP).

Under byggskedet leds trafiken in i mittremsan och gående får mera plats längs fasaderna.

Trafiknämn­den har bedömt kostnader för omskyltnin­g, kommunikat­ion och gatuåtgärd­er till ett samlat investerin­gsbehov för hela staden till cirka 750 miljoner kronor under perioden 20172026. Helst skulle Helldén ( MP) se att det sattes upp fartkamero­r i Stockholms innerstad.

– Men eftersom Trafikverk­et vägrar det så måste vi på andra sätt säkra att bilisterna sänker farten eftersom de har en förmåga att inte hålla sig till hastighets­gränsen, säger Daniel Helldén (MP).

”Säker som den är”

Flera Kungsholms­bor har hört av sig och irriterar sig på att parkerings­platser försvinner, dessutom menar man att Rålambsväg­en är säker och lugn som den är.

– Det är bara buss 61 som kör här och aldrig några köer, säger Berit Guve.

Trafikkont­oret menar att sträckan täcker in de flesta typåtgärde­r som är aktuella i arbetet med hastighets­planen för hela staden och kan därför ge vägledning inför fortsatt arbete med åtgärder på gator som trafikeras av stombuss och högfrekven­t busstrafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden