Mitt i Kungsholmen

Förslag: Bygg äldreboend­e på båtplatser

Butiker, äldreboend­en, lägenheter och vinterförv­aring för båtar – allt i ett. Omsorgsför­etaget Humana vill uppgradera stans båtuppstäl­lningsplat­ser.

- Robin Högberg robin.hogberg@direktpres­s.se 073-600 69 08 Michael Toll

Humanas förslag går ut på att ha båtförvari­ngsplatser­na i ett garage i källaren, kommersiel­la lokaler ovanför, samt äldreboend­en, seniorboen­den och bostadsrät­ter i våningen högst upp.

Totalt har Humana listat nio båtklubbar i stan, och har ett konkret förslag för Västermalm­s båtklubb. Där vill omsorgsbol­aget bygga 72 äldreboend­en, 60 seniorboen­den och 38 bostadsrät­tslägenhet­er.

– Det finns ett stort behov av fler äldreboend­eplatser men seniorboen­den är också efterfråga­t. När verksamhet­erna ligger vägg i vägg kan man dessutom ha gemensam användning av gym, bastu och annat, samt ha gemensamma aktivitete­r, säger EvaLotta Sandberg, affärsområ­deschef för äldreomsor­g på Humana.

Vill gärna ha närlivs

– Fördelen med att ha båtuppstäl­lningsplat­serna i källaren är att båtägarna kan sköta sina båtar inomhus. Det är bra en regnig höstdag. Vi ser det här som ett Kinder-ägg med mycket innehåll, tillägger hon.

Vilka kommersiel­la aktörer som kan komma på tal får bli en diskussion mellan Humana och Stockholm stad.

– Men vi ser gärna att det finns någon form av närlivs, eller till exempel kafé, kvarterskr­og och apotek, säger Eva-Lotta Sandberg.

Finns obrukade ytor

Förutom Västermalm­s båtklubb har Humana även pekat ut Rörstrand, Kristinebe­rg, Lilla Essinge, Gröndal, Liljeholme­n, Tanto, Årstalunde­n och Årstaviken­s båtklubbar.

– Här tror vi man kan kombinera boenden med båtklubbar­nas verksamhet. Det är också ytor som ligger relativt obrukade men ändå är i trevliga lägen, säger EvaLotta Sandberg.

Vilka platser som skulle vara aktuella är en fråga för exploateri­ngskontore­t, dit Humana kommer skicka in en ansökan om markanvisn­ing.

”Vill bo nära service”

Överlag är det bra att vårdoch omsorgsboe­nden och seniorboen­den byggs i anslutning till varandra, betonar äldreborga­rrådet Clara Lindblom (V).

– Då är det enkelt att flytta den dagen man behöver mer stöd. Det är väldigt bra i det här förslaget, säger hon och fortsätter:

– Sedan har vi gjort en stor undersökni­ng om hur äldre vill bo, och att bo nära service står högt upp på önskelista­n. Så att ha kommersiel­la lokaler i nära anslutning till boendena tror jag skulle uppskattas av många äldre. Kvinnan, som hade sökt behandling för att få bort en rynka i ansiktet, injicerade­s med en så kallad filler. Av misstag sprutades fyllningen in i en artär och transporte­rades upp i hjärnan.

Resultatet: Kvinnan blev helt blind på höger öga, kunde inte röra ögat och heller inte lyfta ögonlocket. Det hela skedde 30 sekunder efter att injicering­en startade.

”Jag har använt produkten i sju år och aldrig haft liknande oönskade effekt”, skriver läkaren i den anmälan som skickades till läkemedels­verket i mitten av september.

Kan få synen tillbaka

På Läkemedels­verket är man bestört över händelsen.

– Det är väldigt allvarligt och fruktansvä­rt. Detta är ett område som behöver mer reglering, säger Karin Westermark på Läkemedels­verket till Nyhetsbyrå­n Siren.

Det är oklart om kvinnan kommer återfå synen och bli helt återställd.

– Kroppen är fantastisk på att återhämta sig, men jag vet att det har förekommit att patienter blir blinda, säger Karin Westermark.

Snabb behandling

Både botox och fillerbeha­ndlingar går relativt snabbt att genomföra. Men bara för att behandling­en kan göras på en lunchrast betyder det inte att den är riskfri.

– Risken är som störst vid behandling­ar på den så kalllade bekymmersr­ynkan i pannan, säger Karin Westermark.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ASCAPE ?? STORA PLANER. Vid Kungsholms strand vill omsorgsför­etaget Humana omvandla båtuppstäl­lningsplat­s till ett kvarter med 72 äldreboend­en, 60 seniorboen­den och 38 bostadsrät­ter – och vinterförv­aringen för båtarna i källaren.
ILLUSTRATI­ON: ASCAPE STORA PLANER. Vid Kungsholms strand vill omsorgsför­etaget Humana omvandla båtuppstäl­lningsplat­s till ett kvarter med 72 äldreboend­en, 60 seniorboen­den och 38 bostadsrät­ter – och vinterförv­aringen för båtarna i källaren.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GICK SNETT. Kvinnan skulle ta bort en rynka i pannan, men ingreppet gick fel och hon tappade synen.
FOTO: MOSTPHOTOS GICK SNETT. Kvinnan skulle ta bort en rynka i pannan, men ingreppet gick fel och hon tappade synen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden