Mitt i Kungsholmen

Äldreboend­e blev nytt hem

För snart ett år sedan flyttade de första nyanlända in på Vasen på Kadettgata­n. Nu håller 300 personer på att bygga upp ett helt nytt liv i Vasastan. Vi tittade in för att se hur det går.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Det har gått tio månader sedan Ali Mahmoud Abou Gadied och hans fru Hanan Al Dalati kom till Sverige med sina tre döttrar Sara, Amina och Youmna. För fyra år sedan flydde de från kriget i Syrien där Ali jobbade som lärare i arabiska och Hanan som mikrobiolo­g. I dag läser båda på SFI och barnen går i förskola i samma hus som de bor i. Familjen trivs väldigt bra i Vasastan.

– Det är så nära till allt. Till skolan, affären, sjukhuset och olika myndighete­r. Vi är så tacksamma för det fina bemötande vi fått och är fullt medvetna om att många svenskar skulle vilja bo såhär centralt, säger Ali Mahmoud Abou Gadied.

Planen är att Hanan ska fortsätta arbeta i laboratori­um, hon hoppas kunna kon- vertera sina betyg från Syrien. Ali siktar på att bli biblioteka­rie. Hans ena ben sprängdes bort under en flygattack mot högstadies­kolan han arbetade i. Han höll på att evakuera eleverna men hann inte undan själv. Efter det flydde familjen till Libanon där Ali fick vård.

– Jag skulle gärna fortsätta som lärare men har inte riktigt de förutsättn­ingarna. Men jag är väldigt litteratur­intressera­d också, det vore kul att arbeta på ett bibliotek, säger han.

Siktar på Paralympic­s

Ett intresse som Ali Mahmoud Abou Gadied har är simning. Han brukar träna på Eriksdalsb­adet och siktar på Paralympic­s 2020.

– Det är så kul att det finns ett så stort intresse för sim- ning och sport i Sverige. När jag kommer till simhallen brukar folk stå och hänga på låset innan den har öppnat, säger han.

Inhyser 300 personer

Det var i påskas förra året som nyanlända med uppehållst­illstånd började flytta in i de 78 ettorna och tvåorna på Vasen som tidigare inhyste ett äldreboend­e. Anledninge­n till att äldreboend­et stängde var att Arbetsmilj­överket dömt ut badrummen som för trånga att arbeta i. I dag bor drygt 300 personer på Vasen.

– Det fungerar otroligt bra i förhålland­e till hur många som bor här. Fastighete­rna som vi driftar är ju egentligen inte dimensione­rade, med tvättrum och sophanteri­ng, efter den mängd människor som bor i dem, säger Mattias Rosenqvist på Stiftelsen Stockholms Hotellhem, SHIS som har stadens uppdrag att ordna med boende åt nyanlända.

Möten med Goda grannar

I en möteslokal på bottenplan ordnar bland annat volontärgr­uppen Goda grannar, som på olika sätt hjälper nyanlända, kontinuerl­iga möten.

– Det är flera olika aktivitete­r där och vi har ett jättebra samarbete med Norrmalms stadsdelsf­örvaltning, säger platschefe­n Allan Söderberg.

I lägenheten på Kadettgata­n äter sjuåriga tvillingar­na Sara och Amina och lillasyste­r Youmna, 4, frukt. De har lärt sig en hel del svenska och ibland rättar de sina föräldrar när de säger fel. I framtiden vill Amina bli kirurg och Sara läkare. Youmna siktar på kockyrket.

– Här finns möjlighete­r att uppnå det man vill, säger pappa Ali Mahmoud Abou Gadied.

– Jag vill bli en läkare som tar blodprover, säger Sara.

Vi är så tacksamma för det fina bemötande vi fått.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? HITTAT HEM. Det har gått tio månader sedan Ali Mahmoud Abou Gadied och hans fru Hanan Al Dalati kom till Sverige med sina tre döttrar Sara, Amina och Youmna.
FOTO: LINDA GREN HITTAT HEM. Det har gått tio månader sedan Ali Mahmoud Abou Gadied och hans fru Hanan Al Dalati kom till Sverige med sina tre döttrar Sara, Amina och Youmna.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? MINNEN. Hanan Al Dalati och döttrarna Sara, Amina och Youmna tittar på gamla bilder.
FOTO: LINDA GREN MINNEN. Hanan Al Dalati och döttrarna Sara, Amina och Youmna tittar på gamla bilder.
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? VÄRDAR. Allan Söderberg, platschef, och Mattias Rosenqvist, enhetschef, från SHIS på Vasen.
FOTO: YLVA BERGMAN VÄRDAR. Allan Söderberg, platschef, och Mattias Rosenqvist, enhetschef, från SHIS på Vasen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden