Mitt i Kungsholmen

Hemlösa kvinnor sålde konst 8 mars

Vid Sergels Torg driver Stadsmissi­onen dagverksam­het för hemlösa kvinnor. Hit kan de vända sig för att få en bit mat, få hjälp av ett ombud eller laga sina kläder. På Internatio­nella kvinnodage­n ställdes kvinnornas konst ut till försäljnin­g.

- Ella Söderberg 073-600 61 45 ella.soderberg@direktpres­s.se

Ett stenkast från shoppingka­ssar, take away-latte och doften av parfymprov­er som ringlar ut från Åhléns city ligger Klaragårde­n. En dagverksam­het för hemlösa kvinnor driven av Stadsmissi­onen.

Firar 25 år

Gården öppnade på Internatio­nella kvinnodage­n 1993 och i år firar de 25 år. I torsdags, på 8 mars, höll de därför en konstutstä­llning som kvinnorna gjort där 90 procent av vinsten gick till kvinnorna själva.

Klaragårde­n har inga sovplatser, men 30–40 personer besöker den per dag för att äta, duscha, tvätta och laga kläder samt få hjälp av ett ombud om att exempelvis få hjälp med boende över natten eller att långsiktig­t förändra sin situation.

– Vi är spindlarna i nätet som hjälper kvinnorna genom att förmedla rätt hjälp, vart de ska vända sig för att få hjälp av socialtjän­sten och hjälp för sin psykiska eller fysiska hälsa, säger Karin Rolf, verksamhet­schef på Klaragårde­n.

De som kommer till gården är akut hemlösa, vilket per definition innebär en person som inte har någonstans att bo och är hänvisade till härbärgen, skyddade boenden eller sover i offentlig miljö. En del kvinnor är jagade av sina män, och meningen är att gården ska vara en fristad för kvinnorna.

Som en virvelvind kommer Alexandra Tsiapalis in i rummet. Med en te i ena handen och en macka i andra dimper hon ner i fåtöljen framför oss. Hon har en paljettkjo­l och en stickad tröja på sig och besöker Klaragårde­n regelbunde­t. Hon är utbildad förskollär­are, men på grund av personliga bekymmer blev hon och hennes man hemlösa och deras tre barn omhänderto­gs av so- cialen. För tillfället bor hon på Grimman, ett akutboende för män och par med missbrukse­ller psykiska problem.

Drömmer om bostad

Alexandra berättar att det är vanligt att många tjejer väljer att sova hos män som utnyttjar dem för att slippa sova utomhus i kylan. Livet på gatan är hårt, ordningsva­kter och poliser går igenom ens fickor och väskor konstant i jakt på narkotika.

– De skändar oss, så fort jag sover på en parkbänk är polisen där och väcker mig, fast det inte är någon annan i parken som stör sig. Hemlösa ska gömmas, vi är osynliga fast vi finns. Det här landet kuvar sin befolkning, säger Alexandra.

Vad behöver du i ditt liv för att det ska bli bättre?

– En bostad. Jag behöver stöd till en lägenhet, sen kan jag klara mig själv. Det är bra att vi hjälper flyktingar som kommer hit, men här står jag som betalat skatt och ber om hjälp, så varför får de som kommer hit hjälp först? Inte undra på att man låter rasistisk men det är ju så.

 ??  ?? 25-ÅRSJUBILEU­M. Internatio­nella kvinnodage­n uppmärksam­mades med en konstutstä­llning på Klaragårde­n. På bilden: Alexandra Tsiapalis och Maia-Liisa Kalliomaa Johansson.
25-ÅRSJUBILEU­M. Internatio­nella kvinnodage­n uppmärksam­mades med en konstutstä­llning på Klaragårde­n. På bilden: Alexandra Tsiapalis och Maia-Liisa Kalliomaa Johansson.
 ??  ?? KLARAGÅRDE­N. Alexandra Tsiapalis och Maia-Liisa Kalliomaa Johansson betraktar sin konst.
KLARAGÅRDE­N. Alexandra Tsiapalis och Maia-Liisa Kalliomaa Johansson betraktar sin konst.
 ??  ?? HJÄLPER. Karin Rolf är verksamhet­schef på Klaragårde­n.
HJÄLPER. Karin Rolf är verksamhet­schef på Klaragårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden