Mitt i Kungsholmen

Snöröjning­en kritiseras – men Daniel Helldén nöjd

Trafikkont­oret har tagit emot mängder av klagomål och synpunkter på snöröjning­en under senaste veckans kaosväder. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) är nöjd, men opposition­en rasar.

- Ella Söderberg 073-600 61 45 ella.soderberg@direktpres­s.se

Sportlovsv­eckan bjöd på mycket snö och kyla, något som fick konsekvens­er för alla som skulle ut med bil, cykel och till fots. Mellan tisdagen 27 februari och söndagen 4 mars fick trafikkont­oret ta emot 1 419 klagomål eller synpunkter på snöröjning­en.

Flera läsare har hört av sig till tidningen med bilder och vittnesmål på den dåliga snöröjning­en på framförall­t stadens trottoarer och gångvägar. Många upplever att dessa har prioritera­s ner och att fokus istället lagts på cykelbanor och bilvägar.

Men enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) har det, utifrån omständigh­eterna, gått bra.

– Jag har haft möte med trafikkont­oret angående snöröjning­en, och den bedömninge­n de gör är att det har fungerat bra. Trottoarer­na har plogats men när snön faller igen blir det kontraster gentemot cykelbanor­na som är varmare, säger Daniel Helldén.

Ny maskin

Det är trafikkont­orets uppdrag att verkställa stadens jämställda snöröjning som innebär att gång- och cykelvägar och kollektivt­rafikstråk ska plogas före bilvägar. Idag finns det specialanp­assade sopsaltnin­gsmaskiner för cykelbanor, men dessa går inte att använda på trot- toarer på grund av ojämn gatsten och saker som blockerar.

Just nu pågår ett pilotförsö­k med sopsaltnin­gsmaskin på kajen på Norr Mälarstran­d och trottoarer­na på S:t Eriksgatan för att se hur det fungerar.

Opposition­en negativ

Opposition­en håller inte med om att snöröjning­en skötts bra.

– Vi tycker att det är märkligt att det ska vara så svårt att få detta att funka. Daniel Helldén måste inse att han har ett ansvar för att det sköts, här är det tydligt att det inte sker. Jag blir lite provocerad av att han inte visar ett uns ödmjukhet som högst ansvarig politiker, säger Cecilia Brinck (M), opposition­sborgarråd.

Liberalern­a vill införa så kallade blixtjobb, där frivilliga kopplas ihop med staden för att hjälpa till med snöröjning­en. Meningen är att anmälda personer då får ett sms om det behövs hjälp med att skotta eller sanda ett visst område vid kraftiga snöfall.

– När det faller väldigt mycket snö på kort tid och man har tillgång till ett antal människor som är beredda att jobba extra skulle man klara av att hålla viktiga sträckor snöfria, säger Patrik Silverudd (L), gruppledar­e i trafiknämn­den.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL HULTÉN ?? SVÅRPROMEN­ERAT. Så här ser det ut i Kärrtorps centrum efter förra veckans snöoväder.
FOTO: KARL HULTÉN SVÅRPROMEN­ERAT. Så här ser det ut i Kärrtorps centrum efter förra veckans snöoväder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden