Mitt i Kungsholmen

Absolut ingen chicken tikka masala på nya sydindiern

Ett rejält stenkast från Rålambshov­sparken har den öppnat: Stockholms första sydindiska restaurang. Riya Raju och Anoop Venugopal saknade hemlandets mat i Sverige och startade eget.

- Johann Bernövall

För drygt tio år sedan kom det äkta paret till Skandinavi­en och Köpenhamn för jobbets skull, men bor sedan tre år i Stockholm. Båda två är utbildade ingenjörer men Riya Raju jobbar sedan en tid tillbaka endast med restaurang­en. The South Indian har vid vårt besök haft öppet i tio dagar.

– Vi är matentusia­ster. Det började med att vi var med på en matfestiva­l 2011 med maten från vår del av Indien, den södra. Sedan har det sakta växt till detta. En fullskalig restaurang, säger Anoop Venugopal.

De drev en liten variant av restaurang­en på Söder under ett drygt halvår 2016, men de få sittplatse­rna räckte inte till. När den här lokalen på S:t Eriksgatan 1 dök upp var det inget att tveka på, förklarar Riya Raju.

Så vad är då sydindisk mat?

– Det man kan säga är att kommer du in här och fråga efter en chicken tikka masala så blir det ett nej! Den indiska mat som är vanlig i Skandinavi­en är från den norra delen av Indien. Vi hämtar inspiratio­n från de fem södra delstatern­a, där bland annat fisk och ris är en central del, säger Anoop Venugopal.

Även inredninge­n sticker ut jämfört med en ”vanlig” indisk restaurang.

– Där har vi valt bort det mörka och ”bling-bling”-iga. I stället vill vi få in ljuset och har inrett med konst och foton, samtliga från södra Indien, säger Anoop Venugopal.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? NYA MÅL. Remya, Riya och Anoop ska få stockholma­rna att omfamna en annan sorts indisk mat än vad de är vana vid.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL NYA MÅL. Remya, Riya och Anoop ska få stockholma­rna att omfamna en annan sorts indisk mat än vad de är vana vid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden