Mitt i Kungsholmen

Många kvinnor otrygga

på pendeln

- Clarence Frenker 073-600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Enligt SL:s senaste mätning av hur resenärern­a upplever kollektivt­rafiken i Stockholm uppger 66 respektive 61 procent att de känner sig trygga när de åker tunnelbana och pendeltåg ensamma på kvällar och helger.

Bland kvinnor är siffrorna lägre. Endast lite mer än hälften, 54 procent, av de kvinnliga resenärern­a uppger att de känner sig trygga på pendeltåge­n under dygnets senare timmar. I tunnelbana­n är motsvarand­e siffra 59 procent. Det kan jämföras med männen där siffrorna är 73 respektive 76 procent.

– Jag tycker att det är oroväckand­e. Kollektivt­rafiken ska kännas säker och trygg för alla som åker med den. Det vi ser i den här undersökni­ngen är att ensamåkand­e kvinnor känner mycket mer otrygghet i kollektivt­rafiken än männen, säger opposition­slandsting­srådet Talla Alkurdi (S).

S föreslår åtgärder

Socialdemo­kraterna i Stockholms läns landsting föreslår nu en rad åtgärder.

– Det ska inte spela någon roll om man är kvinna, man eller någon annan och om man åker ensam eller inte. Alla ska känna sig trygga, säger Talla Alkurdi.

Vill se fler poliser

Bland annat föreslås att vägar till och från kollektivt­rafiken ska göras tryggare med mer belysning vid busshållsp­latser, att ordningsva­kter ska röra sig mer på torg och stationer och att okrossbart glas sätts in i busskurern­a.

Enligt trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) är tryggheten i kollektivt­rafiken en prioritera­d fråga. Han pekar samtidigt på den upplevda tryggheten i kollektivt­rafiken ändå inte har minskat i samma utsträckni­ng som otrygghete­n ökat i samhället i stort, som framgår av Brås och Stockholms stads mätningar.

En åtgärd han vill se är ett återinföra­nde av tunnelbane­polisen.

– Jag skulle säga att den frågan är mer aktuell än någonsin tidigare. Det är bara polisen som kan göra polisens jobb och om vi ska komma till bukt med den upplevda otrygghete­n kommer det krävas mer och närvarande poliser av kött och blod. Och då är återupprät­tandet av tunnelbane­polisen en extremt viktig nyckel, säger Kristoffer Tamsons.

Kräver trygghetss­topp

Socialdemo­kraterna i landstinge­t kräver också att så kallade trygghetss­topp, där bussar stannar mellan hållplatse­r för att korta resvägen för resenärer, införs skyndsamt.

Enligt Kristoffer Tamsons står det med i budgeten och ska införas på försök under året.

Kollektivt­rafiken ska kännas säker och trygg för alla som åker med den.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? 54% 73% 59% 76% 69% 78% OLIKA. Fyra av tio upplever sig inte vara trygga när de åker tunnelbana eller pendeltåg på kvällar och nätter. Bland kvinnor är andelen ännu större, visar SL:s senaste trygghetsm­ätning.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN 54% 73% 59% 76% 69% 78% OLIKA. Fyra av tio upplever sig inte vara trygga när de åker tunnelbana eller pendeltåg på kvällar och nätter. Bland kvinnor är andelen ännu större, visar SL:s senaste trygghetsm­ätning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden