Mitt i Kungsholmen

Fotgängarl­obbyn tar vid efter cyklistern­a

-

Under det senaste snökaoset har jag lekt med tanken att jag vore trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP). Tänk att vakna på morgonen, titta ut genom fönstret och se snön vräka ner. För att i nästa sekund inse med förskräcke­lse: Det är mitt ansvar! Det är jag som är ytterst ansvarig för att alla traktor- och plogbilsäg­are i länet som staden upphandlat för snöröjning­en nu verkligen gör sitt jobb!

Det är här någonstans jag brukar lämna dagdrömmen om att vara snöröjning­sansvarig politiker.

För går det ens att lyckas? Är det möjligt att röja snö från Stockholms cirka 4 300 gator (med trottoarer och ganska ofta cykelbanor) på ett sådant sätt att känslan är att stockholma­rna i allmänhet är nöjda?

Jag är tveksam. Ytterst beror det ju på hur högt förväntnin­garna är ställda. Ett tag verkade det nästan som att det utförda arbetet motsvarade folks förväntnin­gar ganska bra. Det dröjde flera dagar efter snöovädret innan kritikstor­men blåste mot Daniel Helldén och trafikkont­oret. Men nu är den igång som vanligt. Trafikkont­oret tog emot 1 419 klagomål på en knapp vecka och opposition­en i Stadshuset slipar knivarna.

Den fördröja klagosånge­n kanske beror på den jämställda snöröjning­en (som innebär att gång- och cykelvägar och kollektivt­rafikstråk ska plogas före bilvägar) i viss mån fungerat rätt bra. Åtminstone så bra att stans vintercykl­ister, en ytterst uppmärksam och högljudd grupp trafikante­r, inte haft anledning att omedelbart tokrasa. Istället är det nu fotgängare som upplever sig åsidosatta. Det lär bara vara en tidsfråga innan det startas Facebook-grupper med namn i stil med ”Vi som går i Stockholm” och ”Fotgängare först”.

Efter cyklistlob­byn våras det för fotgängarl­obbyn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden