Mitt i Kungsholmen

Tystnadsko­nsulter ordnar AW – utan musik och teknik

Inga telefoner. Ingen öl. Inte ett knyst. Det är en ny sorts after work för de som vill koppla ner. _ – De kallar oss tystnadsPT:s, säger arrangören.

- Christoffe­r RÖstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.

Det heter off the work, inte after work, och till veckan är det debut i Stockholm. 50 människor träffas i ett rum efter jobbet. Sedan är de där i två timmar och gör – ingenting. Snack och ögonkontak­t är förbjudet. Telefon eller dator då? Glöm det. Även ditt armbandsur får du lämna ifrån dig. Allt ska vara total tystnad och lugn, befriad från så kallad digital stress.

– Det är en aw där vi skalat bort mingel, alkohol och teknik. Det är en chans att återhämta sig innan man åker hem, helt nedkopplat, säger Victoria Palm, arrangör.

Kallas tystnads-PT:s

Hon och hennes man jobbar som tystnadsko­nsulter, och säljer workshops och föreläsnin­gar med namn som ”tyst teambuildi­ng” och ”tyst frukost”: ” Vi har kallats för tystnads-PT:s då det är lika viktigt att motionera sinnet som kroppen”.

Stockholms första off the work äger rum på The Castle i Gamla stan. De 50 platserna

Det är en chans att återhämta sig innan man åker hem.

gick åt på mindre än ett dygn.

– Det finns kuddar, stolar och bord och folk får göra sig så bekväma som möjligt, säger Palm.

Vad händer om någon somnar och börjar snarka?

– Jag går och lägger en hand på axeln på den som har somnat.

Varför går man bara inte hem och är själv?

– Det är ett sätt att få vara med andra människor utan att behöva prestera. Fika och yoga är konsumtion och prestation. På off the work slipper du vara social. Samtidigt är människan ett flockdjur med behov att umgås och här kan du få närhet utan att vara själv. Det låter flummigt. – Vi baserar det här på forskning om vad digital stress gör med oss rent fysiskt. Vi älskar tekniken men vill hitta sundare förhållnin­gssätt till den. Det är inte flum.

 ?? FOTO: JENS NORDSTRÖM ?? TYSTA. Navid Modiri och Victoria Palm jobbar som personliga tränare för sinnet.
FOTO: JENS NORDSTRÖM TYSTA. Navid Modiri och Victoria Palm jobbar som personliga tränare för sinnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden