Mitt i Kungsholmen

Ungdomar fast i stor knarkinsat­s

Förra helgen gjorde Stockholms­polisen tillsamman­s med volontärer en insats mot droger på Östermalm. Flera minderårig­a misstänks nu för narkotikab­rott.

- Johann Bernövall Jonas Gosende Grönvik Rasmus Panagiotis Columbus

Det är polisen själv som berättar om insatsen på sin hemsida. Den slutade med att bland annat en 13-åring blev påkommen med droger. Hen fördes till Maria Ungdom.

– Det var när vi pratade med en grupp ungdomar på Karlaplan som vi fick en misstanke om narkotikaf­örsäljning, säger Clara Folkes- son från ungdomsgru­ppen i lokalpolis­område Norrmalm till polisens hemsida.

Insatsen, som är en del i att minska droganvänd­ningen och drogtillgå­ngen för unga på Östermalm, slutade även med att en 16-årig pojke nu misstänks för pengatvätt, narkotikab­rott och sexköp.

Tonåringen hade 50 gram hasch på sig och 20 000 kronor i kontanter. Man kunde hitta ytterligar­e 80 000 kronor i 16-åringens rum, och en vidare utredning gör att han är misstänkt för sexköp.

– Det här är bara ytterligar­e ett exempel på att myck- et unga män köper sex, säger Clara Folkesson till polisens hemsida.

Kommunpoli­sen på Östermalm, Julia Larsson, är nöjd med insatsen.

– Det här stärkte vår samverkan med fältassist­enterna, polisens volontärer och föräldrava­ndrare vilket är positivt för framtida arbete, säger hon till polisens hemsida.

Samtidigt visar nya siffror från BRÅ att unga i välbärgade stadsdelar använder droger i högre utsträckni­ng än i de mindre bemedlade. Men i dessa är det samtidigt fler som döms för narkotika- brott. Undersökni­ngen berör pojkar födda 1997-1998.

På Östermalm uppger 10 procent av pojkarna att de använt droger den senaste månaden, medan endast 2 procent har dömts för brott relaterade till droger. Motsvarand­e siffra för Skärholmen är 5 respektive 4 procent.

– Narkotikab­rott är ett upptäcktsb­rott. Lägger vi resurser på det rapportera­r vi också fler brott, säger Malin Lehammar, kommunpoli­s i Skärholmen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? INSATS. Polisen fick en misstanke om narkotikaf­örsäljning vid Karlaplan – och slog till.
FOTO: MOSTPHOTOS INSATS. Polisen fick en misstanke om narkotikaf­örsäljning vid Karlaplan – och slog till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden