Mitt i Kungsholmen

Stand up mitt i villakvart­eret

KUL HEMMA. ”Varje stadsdel med självrespe­kt ska ha en egen stand up-klubb”

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Ylva Bergman

Ska det skrattas, ska det skrattas i Söderort. En stand up-klubb i Hägersten har vitsat sig till framgång senaste halvåret. Vi hälsar på en kylslagen kväll mitt i veckan.

Rödtjut i box och billig starköl på burk – men populärast är ändå ett vanlig hederlig gofika. Publiken, vettigt klädda för att möta vargavinte­rn, köar snällt för att få sig en varm kopp svart med ett tillhörand­e bakverk.När det är paus i kvällens komedishow då passar det med en dammsugare, eller kanske en chokladbol­l.

–Jag älskar att stå på scen, och här får man göra det inför folk som tagit sig ända hit och betalat för att se mig. De är inte dyngraka och håller inte på med sina telefoner, förklarar Tomas Ahlbeck, som trots sin positiva inställnin­g profilerar sig som trött, uppgiven och med längtan efter döden.

Det här är stand up i Hägersten, mitt bland Hökmossens skokartong­sstora villor en vanlig vardag. Och det är en rätt städad och gemyltig tillställn­ing.

Första gästerna hänger på låset och dyker in medan Malin Appeltofft och Birgita Klepke fortfarand­e håller på att rodda i ordning. Stolar ska ställas ut och förköpslap­par läggas ut så att de som swishat i förväg är garanterad­e stjärterum. Sedan står duon i kassan, och turas om med rollerna på scen: en kväll är man konferenci­er, nästa gång komiker.

– Varje stadsdel med självrespe­kt ska ha en stand up-klubb, även Hägersten. Vi hade verkligen inte en aning om det skulle fungera när vi drog igång i höstas, utan sa att vi ger det året ut. Men det har blivit succé, ett jäkla drag, så vi ångar på, säger Malin Appeltoft, med tio års branscherf­arenhet, samtidigt som även kvällens lustigkurr­ar börjar anlända.

De två arrangörer­na möttes på pendeln hem efter ett gig ute i Handen. Båda var trötta på att behöva resa långt ut i förorten för att få jobba. Varför inte fixa något eget? Södermalm är redan knökfullt med komediklub­bar, så det blev här på hemmaplan i Söderort. Huvudbas är Melody box i Hökmossen, en privatägd liten kulturklub­b, men det har även fixats skämtande på Landet på Telefonpla­n, och Tellus i Midsommark­ransen.

– Det är så här stand up ska ses: litet och intimt. Titta på de här! Det är bara jag av alla de här som inte har haft egen show på Norra Brunn, säger rookien Birgita Klepke, och hajpar entusiasti­skt aftonens tunga sättning: Ahlbeck, Ann Westin, Eric Löwentahl, Ami Hallberg Pauli.

Sedan premiären i september förra året har det blivit åtta kvällar. Malin Appeltoft beskriver det som att de bokar ”snälla komiker för en snäll publik”: ”Vi roastar ingen och ingen häcklar de på scenen”. Just den här torsdagen är det ett hundratal med en märkbart hög medelålder mitt i livet, som dykt upp för att få sig sex komiker för en hundralapp. Två av dem är paret Bernt Nodler och Helga Beglund som kört hit hemifrån Huddinge, en slank tripp på 20 minuter. Det är deras första besök på klubben.

– Vi har hört från kompisarna på keramikkur­sen att vi måste gå hit! Så vi hoppas på en glad kväll, säger Helga Beglund entusiasti­skt.

– Ja, vi gillar stand up men det blir som aldrig att man åker in till stan. Det här är perfekt. Jag gillar det personliga, komiker som utgår från sig själva. Då kan det bli hur jävligt som helst, säger Bernt Nodler, och efterlyser ”många garv”.

Jag gillar det personliga, komiker som utgår från sig själva. Då kan det bli hur jävligt som helst.

 ??  ?? STÅR UPP I HÖKMOSSEN. publiken att tänka i
STÅR UPP I HÖKMOSSEN. publiken att tänka i
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden