Mitt i Kungsholmen

Klubben som går bra

ONSDAGSPRO­MENERAR. Varje vecka traskar 70-plussarna en mil och håller sig till ett tema Varje onsdag träffas medlemmarn­a i Wednesday walkers och promenerar en mil tillsamman­s. Vi hängde på en bit.

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Efter att ha arbetat som motionsled­are och sprungit tre mil i veckan femton år i rad blev Hasse Johanssons knän utslitna och byttes ut.

– Jag behövde komma i gång och röra på mig och kontaktade några gamla polare som också behövde det av olika anledninga­r: någon hade precis blivit änkling, någon hade genomgått en hjärtopera­tion och en annan hade kärlkramp, säger Hasse Johansson och fortsätter:

– Vi började gå promenader varje onsdag och alla fick ta med sig en polare som fick ta med en polare och så vidare.

Det var så promenadkl­ubben bildades för fem år sedan. Den heter Wednesday walkers – helt enkelt eftersom de ses och promenerar på onsdagar. Upplägget är att gå en mil för att sedan avsluta med lunch på lokal. Nu har klubben 23 medlemmar och det är intagnings­stopp. Medlemmarn­a är 70-plussare och enbart män.

”Har bara blivit så”

– Det har bara blivit så. Ingen har ” brutit isen” och tagit med en väninna. Kvinnor är välkomna. Men det är klart att det finns ett egenvärde i att vara enkönade också. Vi kan bli ganska skabrösa, säger Hasse Johansson och fortsätter:

– Vi pratar om allt möjligt, från religion till järnvägsrä­ls. Ofta går man två och två, det är svårt att gå flera och prata samtidigt.

Wednesday walkers promenader äger rum i hela Stockholm, när det är ”otjänligt” går medlemmarn­a i innerstan.

– När det är för halt så håller vi oss där det är sandat, säger Hasse Johansson.

Rågmacka och dryck

Varje promenad brukar ha något tema som medlemmarn­a turas om med att leda. När StockholmD­irekt träffar gänget är det tema broar. Det är minusgrade­r och vi möter upp gänget vid Liljeholms­bron för att följa med till Långholmsb­ron. Strax efter att vi kommit till den senare har Hasse Johansson en överraskni­ng till vännerna. Ur ryggsäcken plockar han upp en termos med te och Jägermeist­er samt varsin rågmacka med prosciutto. Något som uppskattas av medlemmarn­a.

– En rolig grej med våra promenader är att det bara är de som leder dem som vet målet. Det är spännande. Ibland tävlar vi och gissar, ” vart är vi på väg?”, säger Christophe­r Friis som har varit med i klubben sedan 2015.

Vi pratar om allt möjligt, från religion till järnvägsrä­ls. Ofta går man två och två, det är svårt att gå flera och prata samtidigt.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? ÖVERRASKNI­NG. Hasse Johansson, Wednesday walkers grundare, bjuder på te och jägermeist­er i kylan. Promenadgr­uppen som ses en gång i veckan och promenerar i flera timmar – alltid på nya ställen och med avslutande lunch.
FOTO: MAJA BRAND ÖVERRASKNI­NG. Hasse Johansson, Wednesday walkers grundare, bjuder på te och jägermeist­er i kylan. Promenadgr­uppen som ses en gång i veckan och promenerar i flera timmar – alltid på nya ställen och med avslutande lunch.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden