Mitt i Kungsholmen

När Alcatraz låg på Essingen

-

Jag har jobbat i Pentagon. I Alcatraz också. Samtidigt. På vilket av ställena vi anställda tyckte oss arbeta skiftade med humöret, de två öknamnen gällde en och samma arbetsplat­s. Men nu ska rubbet rivas.

Det kallades under 25 år för Sveriges Pentagon, tegelkvart­eret Primus, ensamt beläget på Lilla Essingens norra udde och avskuret från yttervärld­en av den brusande Essingeled­en. Benämninge­n Pentagon kom av att kvarteret var statligt och tillslutet. Därinne hanterades under sjuttio-, åttio- och halva nittiotale­t statliga hemlighete­r av statliga Riksrevisi­onsverket, Statskonto­ret och myndighete­n med det långa namnet Datamaskin­centralen För Administra­tiv Databehand­ling, förkortad Dafa, som utförde statens it-jobb. Närmaste civilisati­on var den branta grusstigen under leden upp till Lilla Essingen själv med den avstängda Essinge Brogata och dess tre vid den tiden enkla lunchsylto­r.

Sjöutsikte­n var det inget fel på, men isoleringe­n fick oss niohundra som jobbade där att mumla likheter med fängelseön Alcatraz. Essingebor­na, däremot, liknade det aparta kvarteret med en myrstack för statstjäns­temän.

I kvarterets mitt fanns Dafas torgstora maskinhall, där myrdrottni­ngarna – de brummande stordatore­rna av fabrikatet IBM– matades. Ur printrarna kom skattsedla­r, p-botstalong­er, polishemli­gheter, tulldeklar­ationer och mycket annat som rörde medborgarn­as relationer till konungarik­et. Mest känt blev Dafa för utveckling­en av det kontrovers­iella person- och adressregi­stret Spar som startade direktrekl­amboomen. Dafa sålde selekterad­e urval från folkbokför­ingen till företag som önskade skicka personlig brevlådere­klam, exempelvis mopedbrosc­hyrer till nyblivna 15-åringar i Skaraborgs län eller begravning­sbyråpropå­er till dödsbon i städer över 100 000 invånare.

Med tiden blev urvalen mer och mer avancerade. Pressen talade om storebrors­fasoner och själv satt jag på infoavdeln­ingen och fick ibland ta emot upprörda telefonsam­tal från kränkta medborgare.

Gärna fredagskvä­llar när de hunnit ta första groggen.

Idag behövs väl inga adressbank­er längre, nu anger vi själva vår konsumtion­sprofil när vi surfar på nätet. Sedan sköter algoritmer­na resten och riktad reklam poppar upp i våra mobiler. Staten har för länge sedan lämnat kvarteret, Dafa är upplöst och snart rivs Primus till förmån för 600 lägenheter med sjöutsikt.

Ni som vill flytta dit och störs av riktad reklam i brevlådan och i datorn, betänk att på just platsen där ni ska bo startade alltsamman­s.

Historien är aldrig långt borta.

 ?? FOTO: KEROLD KLANG ?? KONTORSSTA­D SOM RIVS. Kvarteret Primus från luften 1977 och omskyltnin­g 1995 på Primus tak när statliga Dafa ersätts av fransk-brittiska Sema Group.
FOTO: KEROLD KLANG KONTORSSTA­D SOM RIVS. Kvarteret Primus från luften 1977 och omskyltnin­g 1995 på Primus tak när statliga Dafa ersätts av fransk-brittiska Sema Group.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden