Mitt i Kungsholmen

S-kampanj kritiseras av sjuksköter­skor

S vänder upp och ner på Nya Karolinska i en ny kampanj. Det har skapat starka reaktioner hos anställda på sjukhuset.

- Maria Svensson

Socialdemo­kraterna har vänt upp och ner på en bild av Nya Karolinska i sin senaste tunnelbane­kampanj – vilket väckt flera starka reaktioner. Men Socialdemo­kraterna försvarar kampanjen.

– Vi tycker kampanjen visar att den politik som förts i Stockholms landsting är upp och ner. Till följd av denna har vi besparinga­r på akutsjukvå­rden, längre operations­köer och så saknas det 4 000 förlossnin­gsplatser i Stockholm, säger Martin Nilsson, kampanjche­f för Socialdemo­kraterna i Stockholm.

Men flera av Karolinska sjukhusets medarbetar­e har reagerat starkt. En av dem är Erika Wing som arbetar på Karolinska Sjukhuset och även sitter i Årsta-EnskedeVan­tör stadsdelsn­ämnd för Moderatern­a.

– När man kritiserar huset så kritiserar man även dem som arbetar där, säger Erika Wing.

Hon menar att de som arbetar på sjukhuset har blivit trötta på att få arbeta i motvind. Och hon tycker att texten i kampanjen: ”Sveriges dyraste sjukvård. Men ändå inte den bästa. Det är upp och ner” är problemati­sk.

– Vi bedriver en fantastisk vård på Karolinska idag, vi behöver inte höra att det är upp och ner, vi behöver höra att vi gör något bra, säger hon.

Du är aktiv inom moderatern­a, påverkar inte det din syn?

– Jag uttalar mig inte som moderat utan som sjuksköter­ska. Det är fler än jag som tycker så här, vi som jobbar här kommer från olika partier, säger hon.

I ett meddelande på Karolinska­s intranät kan man läsa att reaktioner­na kommit från flera håll och att frågan nu tagits vidare.

Men Martin Nilsson säger att bilden symboliser­ade att det behövs en ny sjukvårdsp­olitik.

– Jag har full förståelse för att man tycker det är jobbigt att se sin arbetsplat­s i ett jobbigt sammanhang, men det är resultatet av ett projekt som drivits av alliansen i tolv år. Projektet kostar 61 miljarder av skattebeta­larnas pengar och det är rimligt att det debatteras, säger Martin Nilsson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden