Mitt i Kungsholmen

SOPPLUNCH MED PRAT OM STORT OCH SMÅTT

På Andrum på Lilla Essingen är alla människor – och samtalsämn­en – välkomna.

- Johann Bernövall

Västermalm­s församling har sedan femton år en lokal på Lilla Essingen som kallas Andrum. Och lika länge har sopplunche­n existerat. För 40 kronor får den som vill både äta soppa och samtala. Ibland bjuds det på musik i olika former. Bland de återkomman­de besökarna finns flera trubadurer.

Stöttar varandra

Vid vårt besök är ett 20-tal personer på plats och när vi äntrar lokalen ljuder en psalm som spelas på pianot före det är det dags för soppa. Prästen Anders Bergqvist har jobbat i församling­en ett drygt år och är på plats vid samtliga luncher. Han beskriver dem som ”häftiga”.

”Kommer nya hela tiden”

– Det finns några som varit här sedan starten, samtidigt som det kommer nya ansikten hela tiden. Det är en mötesplats för många äldre som bor ensamma. Man håller koll på och stöttar varandra. Och pratar om och diskuterar livet. Det kan vara stora frågor som kommer upp ibland. Från det vardagliga ner till partikelfy­sik, säger Anders Bergqvist.

– Vi pratar om lite av varje och har trevligt. Och så äter vi väldigt gott, säger Kerstin Tornell, som varit med på sopplunche­rna sedan starten.

Stammisen Kalle Hensby fyller i.

– För 14 dagar sedan hade vi tema kärlek. Det blev väldigt intressant. Vissa vet knappt vad kärlek är, säger han och hela sällskapet brister ut i skratt.

Kalle är där med två vänner. Deras gemensamma intresse är filosofi.

– En del är troende och andra inte, men det fungerar utmärkt ändå, förklarar han.

Att alla är välkomna är något som besökarna vill poängtera.

Alkoholfri pub

Utöver luncherna så har Andrum precis utökat med en alkoholfri pub på torsdagskv­ällarna.

– Puben har vi haft vid ett tillfälle hittills, och det var succé. Många från luncherna dök upp. Då är det musik och alkoholfri öl och cider, säger Anders Bergqvist.

Vi pratar om lite av varje och har trevligt. Och så äter vi väldigt gott.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? UPPSKATTAT. Birger Isaksson uppskattar onsdagslun­cherna på Strålgatan. I bakgrunden syns, från vänster, Tore, Maud, husmor Maki, och Kerstin.
FOTO: LINDA GREN UPPSKATTAT. Birger Isaksson uppskattar onsdagslun­cherna på Strålgatan. I bakgrunden syns, från vänster, Tore, Maud, husmor Maki, och Kerstin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden