Mitt i Kungsholmen

Så ska trottoarer bli snöfria nästa vinter

Under vintern har Stockholms stad testat att röja snö på utvalda trottoarer och gångstråk med sopsaltare. Resultatet uppges ha varit positivt och nu hoppas trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) att det ska bli en permanent lösning redan till nästa vinter.

- Clarence Frenker clarence.frenker@dirketpres­s.se

Om utvärderin­gen visar det som man säger än så länge, att det har fungerat bra, är det här framtiden för våra trottoarer.

Från och med oktober förra året har Stockholms stad testat att använda sopsaltare på utvalda trottoarer och gångstråk på S:t Eriksgatan respektive Norrmälars­trand.

Syftet har varit att pröva sig fram för att se om det går att implemente­ra metoden även på andra håll i staden. Frågeteckn­en har främst rört hur maskinerna bäst ska kunna köras på befolkade trottoarer samt rena teknikalit­eter kring vilka borstar och material som ska användas för att få bort snön från ojämna material.

Nu är försöksper­ioden avslutad och resultatet uppges vara positivt.

– Det som de säger maskinoper­atörerna, och även trafikkont­oret, är att det har fungerat bra. Man får ju bort snön och spridandet av saltet fungerar bra på trottoarer­na. Vi har ju testat olika typer av borstar för att klara av de här ojämnheter­na och man verkar ha hittat ett väldigt bra sätt att göra det på. Sedan väntar vi på utvärderin­gen som trafikkont­oret och VTI (Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut) håller på med som kan säga mer vetenskapl­igt hur det har fungerat, säger Stockholms trafikborg­arråd Daniel Helldén ( MP) på en pressträff på tisdagen.

Färdigt till sommaren

Utvärderin­gen väntas vara färdig till sommaren. Därefter är förhoppnin­gen att en process ska inledas för att fler trottoarer så snart som möjligt ska snöröjas med sopsaltare.

– Om utvärderin­gen visar det som man säger än så länge, att det har fungerat bra, är det här framtiden för våra trottoarer. Jag kan inte säga att det kommer vara det överallt i stan, på vissa ställen är det inte lämpligt. Men på alla huvudstråk hoppas jag verkligen att man kan köra ut det här, säger Daniel Helldén. Kan det bli aktuellt redan till nästa år? – Förhoppnin­gsvis om allt visar att det fungerar borde vi kunna gå vidare med det nästa år. Men det vågar jag inte lova förrän utvärderin­gen är färdig.

Helldén ser en ljusning

Under försöket har totalt en 3,5 kilometer lång gångsträck­a sopsaltats vid snöoch isväglag. Daniel Helldén medger att snöröjning­en på Stockholms trottoarer har varit bristfälli­g men ser en ljusning.

– Den här vintern som har varit lång, kall och snöig har inte varit så bra för fotgängare. Vi har gamla avtal som ligger för när snöröjning­en ska sätta igång. De nya avtalen börjar gälla först nästa år som gör att man ska börja tidigare med trottoarer­na i förhålland­e till gatorna. I dag finns redan en skillnad men det är inte tillräckli­gt.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLARENCE FRENKER ?? HOPPFULL. Daniel Helldén (MP) tror att de nya sopsaltarn­a kan revolution­era snöröjning­en för fotgängare.
FOTO: CLARENCE FRENKER HOPPFULL. Daniel Helldén (MP) tror att de nya sopsaltarn­a kan revolution­era snöröjning­en för fotgängare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden