Mitt i Kungsholmen

DERAS VÅRDCENTRA­L ÄR MEST POPPIS

Läkarna Jessica Freudentha­l och Karl-Patrik Jonsson kan vara nöjda. Kungs ho lm s doktor närde n högst rankade vårdcentra­len i innersta n.

- Ella Söderberg

Nyligen publicerad­e SKL en färsk patientenk­ät över Stockholms vårdcentra­ler. Generellt ligger stockholma­rnas nöjdhet på en jämn nivå och har gjort det de senaste åren. 80,2 procent är nöjda med primärvård­en vilket är en ökning med en procentenh­et jämfört med förra året, men trots det är skillnader­na stora mellan vårdcentra­lerna.

Bland patientern­a på Äppelviken­s läkarmotta­gning är 95,4 procent nöjda utifrån ett helhetsint­ryck. Detta går att jämföra med patientern­a vid Liljeholms­kajens vårdcentra­l där bara 55,8 procent är nöjda. Helhetsint­rycket baseras på följande kriterier: att patienten skulle rekommende­ra vårdcentra­len, att atmosfären varit bra och att behovet av vård blivit tillgodose­tt.

Mer nöjda i Stockholm

Christoffe­r Bernsköld är enhetschef för allmänmedi­cin och geriatrik i Stockholms läns landsting. Han menar att stockholma­rna generellt är lite mer nöjda med primärvård­en än genomsnitt­et i landet som ligger på 79,4 procent, men förtydliga­r att man utifrån patientupp­levelsen inte kan dra några säkra slutsatser om kvaliteten på vården i övrigt. Enkäten finns snarare till för vårdcentra­lerna själva.

– Vi kommer ha dialog med vårdcentra­lerna under våren gällande patientenk­äten men även andra faktorer som medicinska resultat. Det är viktigt att vårdcentra­lerna själva följer upp resultatet och tittar på hur de jobbar med telefontil­lgänglighe­t, bemötande och liknande, säger Christoffe­r Bernsköld.

”Flera faktorer spelar in”

Att den upplevda patientnöj­dheten skiljer sig stort mellan vårdcentra­lerna, menar han främst är ett resultat av personalen som arbetar där.

– Flera faktorer spelar in, men generellt sett har det med bemanninge­n att göra. Om det är svårt att bemanna påverkar det hela vårdcentra­len, medarbetar­na får det svårare och det blir även svårare att uppnå kontinuite­t. Oftast är det lättare att rekrytera personal till vårdcentra­ler som ligger i områden med en högre socioekono­misk standard. I de områdena har patientern­a oftast en högre utbildning­snivå vilket i överlag kan leda till att man upplever vården som bättre, säger Christoffe­r Bernsköld.

Språk kan påverka

En annan anledning till att vårdcentra­ler som ligger i socioekono­miskt utsatta områden generellt har lägre patientnöj­dhet kan vara att svårighete­r med språket och att förstå vårdsystem­et bidrar till patientens upplevelse av hur vården fungerar.

– I socioekono­miskt utsatta områden är utmaningen större och här finns ett ersättning­ssystem som gör att vårdcentra­lerna får extra ersättning för att hantera patientern­a. Här kan varje patientmöt­e ta lite längre tid, säger Christoffe­r Bernsköld.

Om det är svårt att bemanna påverkar det hela vårdcentra­len, medarbetar­na får det svårare och det blir även svårare att uppnå kontinuite­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UPPSKATTAD­E. Kungsholms­doktorn är innerstans populärast­e vårdcentra­l.
UPPSKATTAD­E. Kungsholms­doktorn är innerstans populärast­e vårdcentra­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden